У Києві відбудеться саміт Україна-ЄС за участю українського президента Зеленського та лідерів Європейського союзу / фото ZN.UA

Сьогодні у Києві відбудеться 21-й саміт Україна – Європейський Союз.

Як повідомляє прес-служба президента України, саміт пройде в Маріїнському палаці.

Церемонія зустрічі президента України Володимира Зеленського з головою Європейської Ради Дональдом Туском і головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером розпочнеться о 14.00.

Читайте такожСаміт Україна-ЄС визначить пріоритети відносин на майбутні роки - Туск

О 16.15 запланована зустріч Зеленського, Туска і Юнкера з представниками ЗМІ.

Як повідомляв УНІАН, Туск і Юнкер у Києві повторять свій заклик до Росії негайно звільнити взятих під варту 24-х українських військовополонених моряків, йдеться в довідковій інформації щодо Україна - ЄС, розміщеній на сайті Європейської Ради.

На саміті буде знову підтверджено підтримку Євросоюзом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та засуджено російську агресію проти України.

"Лідери знову повторять свою крайню стурбованість щодо ситуації та інцидентів в Керченській протоці і Азовському морі та щодо мілітаризації Кримського півострова", - йдеться в повідомленні.

Також Туск і Юнкер повторять свій заклик до Росії негайно звільнити українських моряків, повернути захоплені судна та забезпечити вільне проходження через Керченську протоку відповідно до міжнародного права.

Вони обговорять заходи для полегшення наслідків дестабілізаційних дій Росії в Азовському морі на місцеву економіку та громади.

"Лідери наголосять на потребі повного виконання Мінських угод усіма сторонами, одночасно підкреслюючи відповідальність Російської Федерації у цьому зв'язку", - сказано у повідомленні.

Також вони повторять свою повну підтримку дипломатичним зусиллям в рамках "нормандського формату", Тристоронньої контактної групи та ОБСЄ, спрямовані на досягнення стійкого і мирного урегулювання конфлікту.

Тоді як для Зеленського цей саміт стане першим – для очільників інституцій ЄС він буде останнім, адже невдовзі їх замінять наступники, яких вже погодила Рада ЄС.

Нагадаємо, напередодні саміту 7 липня президент України Володимир Зеленський та президент Європейської Ради Дональд Туск злітали на Луганщину. Там побували у Станиці Луганській, у якій нещодавно відбулося розведення сил.