Курт Волкер / REUTERS

Протягом останніх п'яти років, доки триває війна, на Донбасі загинули близько 13 тисяч людей, ще 40 тисяч осіб отримали поранення.

Про це під час слухань у Комітеті із закордонних справ Сенату США заявив спеціальний представник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер, передає ТСН.

"Ми глибоко стурбовані п'ятирічним конфліктом на сході України. На жаль, боротьба триває, і українських солдатів усе ще вбивають майже щотижня. Конфлікт є гуманітарною трагедією для жителів Донбасу, близько 13 тисяч осіб загинули, 40 тисяч отримали поранення, мільйони перемістилися і невичерпний збиток для цивільної інфраструктури", - ідеться в доповіді Волкера.

Відео дня

Читайте такожВолкер сподівається на відновлення переговорів з РФ щодо Донбасу після виборів до ВР

Спецпредставник США наголосив, що "Росія створила одну з найгірших гуманітарних криз у Європі після воєн на Балканах в 1990-ті. Це страждання є прямим результатом агресії Росії і закінчиться тільки тоді, коли Росія виведе свої війська та сили з України, виконає Мінські угоди, які залишаються найкращим засобом досягнення миру шляхом реінтеграції нинішніх підконтрольних Росії територій на Сході України. Однак Росія залишається основною перешкодою для виконання Мінських угод. Україна зробила все можливе для виконання угод", - наголосив Волкер.

За його словами, Росія перешкоджає втіленню Мінських домовленостей.

"Росія продовжує підтримувати свої маріонеткові режими, так звані Донецьку та Луганську "народні республіки", яким немає місця у Мінських угодах чи Конституції України. Росія продовжує керувати і підтримувати бойові дії, і досі не здійснила припинення вогню або виведення своїх сил зі Східної України", - зазначив Волкер.

Спецпредставник США звернув увагу, що Росія ухвалила найбільш провокаційне рішення про надання прискореного російського громадянства для українців на Донбасі. Це, за словами Волкера, створило ще одну серйозну перешкоду для виконання Мінських угод і реінтеграції окупованих територій.

Волкер звернув увагу на гуманітарні проблеми людей, які живуть по обидві сторони від лінії розмежування, порушив проблему розмінування Донбасу.

"Ми продовжуємо тісну співпрацю з українським урядом, нашими європейськими союзниками, міжнародними організаціями для вирішення гуманітарних проблем. Сполучені Штати надали та продовжуватимуть надавати підтримку для захисту та надання допомоги постраждалим від конфлікту на Донбасі українцям. Це включає в себе психологічну допомогу, психосоціальну підтримку, юридичну допомогу та ремонт критичної інфраструктури", - сказав Волкер.

Припинення збройного конфлікту пришвидшилося б, якби Росія вивела звідти свої війська, наголосив Волкер. Він відзначив ефективність переговорів у нормандському форматі, роботу ОБСЄ, Тристоронньої контактної групи.

Читайте такожЧому "мінські угоди" не принесли результату і чи є користь від подальших перемовин

"На жаль, Росія затягувала і не була зацікавлена прогресом щодо Донбасу протягом останніх 18 місяців. Обрання президентом Зеленського створює гарну можливість посилити зусилля для припинення п'ятирічного конфлікту на Донбасі. Президент Зеленський неодноразово повторював щодо його прихильності до миру і до Мінських угод, прагнення полегшити страждання людей на Донбасі, і висловив відкритість до творчих підходів, щоб подолати безвихідь. У цей критичний період життєво важливо, щоб Сполучені Штати продовжували підтримувати Україну і слід тісно співпрацювати з новим президентом та його дипломатичними ініціативами", - сказав Волкер.

Найближчим часом Волкер хоче зустрітися з російською стороною задля пошуку шляхів вирішення конфлікту.

"Я сказав росіянам, що хорошим першим кроком було б, якби Росія звільнила українських моряків і судна, які вона захопила під час її необґрунтованого нападу у Керченській протоці, і за який вона буде відповідати відповідно до нещодавнього розпорядження Міжнародного трибуналу з морського права", - зазначив спецпредставник.

Для вирішення конфлікту на Донбасі потрібно припинити вогонь, вивести звідти іноземні сили, роззброїти незаконні збройні формування, створити ситуацію безпеки на Донбасі. Це все допоможе втілити політичні кроки із Мінських домовленостей – прописати так званий особливий статус регіону в Конституції України, провести там місцеві вибори та зрештою провести мирну реінтеграцію Донбасу до складу України.

"миМи сподіваємося, що Росія нарешті обере мир і працюватиме з нами, щоб завершити бойові дії. Важливо продовжувати зміцнювати Україну і підвищувати її стійкість задля кращого витримування російської агресії, підтримувати поточні реформи для більш тісної інтеграції України із Заходом. Ми продовжуватимемо підтримувати роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка є "очима і вухами" світу про конфлікт на сході України і тепер включає близько 800 моніторів та 420 місцевих співробітників, які працюють в умовах надзвичайно складних політичних питань та умов безпеки. Ми співпрацюємо з Україною в її програмі реформ і створення відкритої, конкурентоспроможної економіки, що створює можливості для її людей. Демократична, вільна та процвітаюча Україна створює різкий контраст для тих, хто живе у "другорядній поліцейській державі у підконтрольній Росії частині Донбасу", - наголосив Волкер.

Нагадаємо, раніше Курт Волкер розповів, чого хочуть США від України за нового президента.