Ілюстрація REUTERS

Нідерланди розпочали процедуру передачі з України кримінального провадження у справі про збиття літака Boeing-777 рейсу МН17 у липні 2014 року.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожТрагедія MH17: журналісти знайшли відео із загадковим зізнанням "начальника ППО" бойовиків

Відео дня

"Два роки тому міністри юстиції України та Нідерландів підписали угоду про співпрацю щодо розслідування збиття боїнгу МН-17. Сьогодні угода вже діє - Нідерланди розпочали за нею процедуру передачі кримінального провадження з України. Ще більш важливою вона буде на стадії судового розгляду, яке розпочнеться 9 березня 2020 року", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Похмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «головою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Крот»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року.