Уламки збитого над Донбасом MH17 / REUTERS

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» в небі над Донецьком розпочнеться 9 березня 2020 року.

Читайте такожУ Кремлі відмовились відповідати на питання щодо видачі Росією підозрюваних в атаці на МН17

Про це повідомив генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке під час прес-конференції міжнародної спільної слідчої групи, що розслідує збиття літака МН17 17 липня 2014 року.

Відео дня

За його словами, чотирьох підозрюваних буде притягнуто до відповідальності за збиття літака і за спричинення смерті пасажирів згідно зі 162 статтею Кримінального кодексу Нідерландів.

«Коли буде прийматися рішення, як саме притягати до відповідальності цих чотирьох осіб, ми візьмемо до уваги військовий конфлікт, який відбувався там. Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть, якщо план був такий, ми все одного будемо їх переслідувати за збиття МН17. Те, що вони прагнули здійснити, і що вони здійснили насправді, буде визначено судом», - додав прокурор.

«Суд розпочнеться 9 березня 2020 року о 10.00 і ми звертаємося до підозрюваних з проханням бути присутніми на цьому судовому засіданні, або звернутися до нас раніше. Засідання суду відбудеться навіть у тому випадку, якщо не буде можливості у підозрюваних бути присутніми», - заявив Вестербеке.

За його словами, буде вестись інформування про хід розслідування.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, що знаходилися на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група прийшла до висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, що належав 53 зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську. 25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав робити кроки для залучення Росії до відповідальності. Австралія заявила, що буде домагатися від Росії виплати компенсацій сім'ям жертв рейсу MH17.

Сьогодні, 19 червня, міжнародна спільна слідча група, оголосила перші чотири прізвища підозрюваних у причетності до трагедії.