Айварас Абромавічус переконаний, що зміна керівництва дозволить зробити з "Укроборонпрому" сучасну компанію / фото УНІАН

Новопризначений голова наглядової ради державного концерну «Укроборонпром» Айварас Абромавічус вважає, що реформа концерну можлива тільки після зміни керівника.

Про це він заявив в інтерв'ю інтернет-виданню «Цензор.нет».

Читайте такожНАЗК внесло припис гендиректору "Укроборонпрому" Букіну«Генерального директора «Укроборонпрому» Павла Букіна потрібно міняти, тому що він недостатньо ефективний. І, як практика показує, пов'язаний якимись старими обов'язками. Втрачено контроль над підприємствами, відсутня кооперація серед них, дуже низька продуктивність, величезна проблема з боргами, погана взаємодія з іншими важливими стейкхолдерами, повна відсутність нових, проривних проектів», – сказав Абромавічус.

Відео дня

За його словами, з довгого списку претендентів на пост генерального директора «Укроборонпрому» рекрутери відібрали сім кандидатів, троє з яких готові працювати в новій команді.

«Нова команда – це група відомих топ-менеджерів з різнобічним досвідом у машинобудуванні, авіації, фінансах, управлінні персоналом. Всі брали участь в успішних трансформаціях нереформованих структур – у приватному бізнесі, або Прозорро, МЕРТ, УГВ. Цих керівників відбирали за принципом, щоб у них не було конфлікту інтересів, щоб не було бізнесу в секторі оборони і безпеки, щоб не були задіяні родичі в цьому секторі», – наголосив Абромавічус.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман вніс президенту Володимиру Зеленському подання на призначення головою держконцерну «Укроборонпром» Олексія Тимофєєва.

До цього Тимофєєв працював головою правління «Смарт-Холдингу», який належить бізнесменові Вадиму Новинському. Також він був топ-менеджером компанії «Гео Альянс» бізнесмена Віктора Пінчука, працював у державному підприємстві «Укргазвидобування», входив до складу правління НАК «Нафтогаз України».

Читайте такожПосадовців «Укроборонпрому» викрили в привласненні понад 6 мільйонів доларівЗа словами Абромавічуса, головною метою «Укроборонпрому» є своєчасне постачання якісного озброєння Збройним силам України. Водночас треба нарощувати експорт і змінити «Укроборонпром» на сучасну компанію.

«Я дивлюся на трансформацію інших державних підприємств, у тому числі, яку ініціював я сам, будучи міністром економіки, і щоразу бачу, що трансформація в цих компаніях можлива тільки після того, як відбувається заміна керівного персоналу», – заявив Абромавічус.

Голова наглядової ради також повідомив про експортний потенціал концерну «Укроборонпром».

«В експорті ми ставимо амбітну мету – вирости в 5 разів до 2025 року. Ми хочемо експортувати на 2 мільярди доларів США на рік. Найперспективніший напрямок - це авіабудування, якого у нас не було фактично останні кілька років, у тому числі через саботаж з боку осіб, відповідальних за цей напрямок. А також ракетобудування, де останнім часом підписано кілька дуже вдалих контрактів, де ми знаємо, що у нас є на світових ринках конкурентна перевага, туди треба кинути кращі ресурси», – сказав Абромавічус.

Як повідомляв УНІАН, Айварас Абромавічус, який до цього очолював Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 11 липня 2019 року очолив наглядову раду «Укроборонпрому».

Державний концерн «Укроборонпром» створено в 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять понад сто підприємств ОПК України.