У Нідерландах вважають Цемаха підозрюваним та наполягають на його допиті / VK

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке звернувся з листом до Генеральної прокуратури України (ГПУ) з проханням не видавати Росії ключового свідка у справі про збитий ракетою «Бук» малайзійський «Боїнг-777» рейсу MH17 Володимира Цемаха.

Про це повідомляє видання theБабель з посиланням на текст документа від 30 серпня.

Читайте такожЗнищення МН17: у СБУ розповіли про затримання водія тягача російського "Бука"Зазначається, що Вестербеке у листі називає Цемаха підозрюваним у справі та наполягає на тому, що його «надзвичайно важливо» допитати силами Спільної слідчої групи. При цьому він просить не віддавати Цемаха Росії, яка не дозволить слідчим спілкуватися з підозрюваним.

Відео дня

Крім того, говориться, що питання Цемаха на початку минулого тижня обговорювали президент України Володимир Зеленський, тоді ще генпрокурор Юрій Луценко і помічник президента Андрій Єрмак, який є відповідальним за переговори з обміну.

Як зазначається, Луценко, який уже підтвердив інформацію про зустріч із Зеленським, переконував команду президента, що видача Цемаха Росії розвалить розслідування справи та дозволить ЄС зняти санкції з РФ. Своєю чергою команда Зеленського все ж таки внесла Цемаха до списку.

Як раніше повідомляв УНІАН, наприкінці липня Апеляційний суд Києва відхилив апеляційну скаргу адвокатів Цемаха та залишив його під вартою.