REUTERS

Апеляційний суд Києва відхилив апеляційну скаргу адвокатів на арешт "колишнього начальника ППО" Слов'янської бригади так званої "ДНР" Володимира Цемаха та залишив в силі рішення суду першої інстанції про тримання його під вартою.

Про це УНІАН повідомила прес-секретар суду Тетяна Геведзе.

"За результатами апеляційного розгляду ухвалу слідчого судді від 29 червня 2019 року залишено без змін, апеляційну скаргу сторони захисту – без задоволення", - заявила вона.

Відео дня

Як відомо, наприкінці червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт Володимира Цемаха на два місяці.

Читайте такожУ Bellingcat заявляють про кібератаки через розслідування дій Росії

Нагадаємо, у липні Служба безпеки України підтвердила УНІАН затримання наприкінці червня на тимчасово окупованій території в Донецькій області, у місті Сніжному, колишнього зенітника Володимира Цемаха в зв'язку зі справою про катастрофу малазійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17.

Водночас речниця СБУ Олена Гітлянська не повідомила деталей цієї справи, пославшись на таємницю досудового слідства: "Відповідно до статті 222 (Недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування) та статті 387 (Розголошення даних досудового слідства або дізнання) Кримінального кодексу України відомості досудового розслідування розголошенню не підлягають".

Раніше, на сайті дослідницької групи Bellingcat у матеріалі, опублікованому у вівторок, 9 липня, зазначалось, що затриманий СБУ колишній командир ППО в місті Сніжне Володимир Цемах, можливо, причетний до аварії пасажирського "Боїнга-777" рейсу MH17 у Донецькій області і був свідком цих подій.

У Bellingcat переконані, що арешт Цемаха може мати істотний вплив на розслідування Об'єднаної слідчої групи і судову процедуру, що триває.

Крім того, журналісти "Настоящего времени" знайшли відео, на якому Володимир Цемах, ймовірно, говорить, що ховав "Бук", який збив "Боїнг".

У матеріалі представлено архівне відео 2015 року, на якому Цемах розповідає російську версію подій у справі "Боїнга-777" МН17. Згідно з цією версією, бойовики "ДНР" цілилися в українські штурмові літаки, а один з українських штурмовиків нібито збив малазійський "Боїнг".

На відео Цемах каже, що витягав "якогось пацана" і "щось" ховав. Що саме він ховав - не чути, оскільки автори "запікали" це слово. Однак журналісти "Настоящего времени" припустили, що якщо читати по губах, то коротке "запікане" слово мало букву У. І, найімовірніше, це слово "Бук".

4 липня BBC News повідомило, що українські спецслужби наприкінці червня на тимчасово окупованій території в Донецькій області, у Сніжному, затримали колишнього зенітника Володимира Цемаха у зв'язку зі справою про катастрофу малазійського "Боїнга-777" рейсу MH17.

Читайте такожСправа МН17: Нідерланди розпочали передачу кримінального провадження з України

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться 9 березня 2020 року.