Цемах є важливим свідком у справі МН17 / фото російська служба "Бі-бі-сі"

Звільнення терориста "ДНР" Володимира Цемаха із зали Київського апеляційного суду – спецоперація Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії.

"Це конкретна спецоперація спецслужб, проведена у конкретному київському суді, до якого влада України не має відношення. Свою роль зіграв механізм нереформованого суду", – сказав у коментарі «Обозревателю» військовий експерт Олег Жданов.

Читайте такожУкраїна має достатньо формальних підстав, аби відмовити Росії у видачі Цемаха – генерал

Відео дня

У цьому контексті він додав: "ФСБ Російської Федерації почувається в Україні нітрохи не гірше, ніж у Росії".

"Якщо мета Кремля – дійсно забрати цю людину, не дати їй зустрітися із прокурорами Нідерландів, то вона зараз або зникне і буде переправлена до Росії, або її вб'ють. Я більше схиляюся до другого варіанту, бо ще ніхто з небіжчиків не зміг дати свідчення. Це стовідсоткова гарантія для політичного керівництва Росії", – спрогнозував експерт.

Жданов зізнався, що "був шокований звісткою" про те, що Цемах досі не був допитаний нідерландською прокуратурою. "Якби це було зроблено, він би вже не являв собою таку велику цінність. Звісно, живий свідок – це добре, але письмові свідчення у присутності понятих були б залізним доказом", – переконаний він.

На думку експерта, цей факт також є підтвердженням версії про спецоперацію ФСБ.

Відповідаючи на запитання, яких заходів має вжити у цій ситуації влада України та правоохоронні органи країни, він сказав: "Тут уже має бути політичне рішення. Якщо Україна в особі президента Зеленського зацікавлена в тому, щоб надалі співпрацювати з Євросоюзом, найперше з Нідерландами, СБУ повинна спрацювати і затримати Цемаха або забезпечити йому стовідсоткову охорону з подальшою організацією його зустрічі із нідерландською прокуратурою".

Бездіяльність влади і правоохоронців буде свідченням того, що "у нас немає прагнення допомогти Нідерландам у проведенні розслідування і виправдатися самим, що ми не причетні до цієї трагедії – загибелі MH17".

5 вересня Київський апеляційний суд вирішив звільнити з-під варти Цемаха під особисте зобов'язання.

Цемах як екс-начальник ППО бойовиків може бути цінним свідком у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines рейсу МН17, збитого зенітно-ракетним комплексом "Бук" 17 липня 2014 року у Донецькій області.