Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада ухвалила заяву про «Про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України - Автономна республіка Крим та місто Севастополь» (реєстраційний №2119).

Читайте такожДля половини переселенців важливо голосувати на місцевих виборах - опитування

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 325 народних депутатів. Не голосувала в повному складі фракція партії “Опозиційна платформа - За життя”.

Відео дня

На час голосування на сайті парламенту не було тексту проекту постанови та тексту проекту заяви.

Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко заявив, що в Криму 8 вересня Російською Федерацією були проведені незаконні вибори.

«Ці дії вже були визнані незаконними низкою держав», - зазначив він.

За словами депутата, «наша заява не поверне Крим, але стане чітким доказом, що незалежно від того, яка Верховна Рада, в якому скликанні, в складі яких фракцій, національною ідеєю України є повернення наших окупованих територій. Є повернення наших громадян до складу української сім‘ї».

Яременко наголосив, що це є сигналом про те, що Україна не змінить свою політику і це є національною ідеєю нашої держави.

Як відомо, у неділю, 8 вересня, в регіонах Російської Федерації відбувався єдиний день голосування, організовано близько 6 тис. виборів різного рівня.

МЗС України закликало міжнародних партнерів дати оцінку проведенню Росією так званих «місцевих виборів» в окупованому Криму.

У зовнішньополітичному відомстві вважають, що нові порушення міжнародного права свідчать про необхідність посилення міжнародного політичного та економічного тиску на РФ.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" з його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії.

18 березня в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели низку економічних санкцій проти РФ.