Реалізація "формули Штайнмаєра" можлива лише після того, як вибори відбудуться / фото УНІАН

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що "формула Штайнмаєра" може бути застосована лише після проведення виборів на окупованій території, які, своєю чергою, повинні відбутися після досягнення усіх безпекових моментів.

Про це він розповів в інтерв’ю ТСН.

Читайте такожПристайко пояснив, що міститься у "формулі Штайнмаєра"

"Реалізація "формули Штайнмаєра" можлива лише після того, як вибори відбудуться. І це те, що обговорювалося в "нормандському форматі" роками. Це те, що у день виборів, цей спеціальний статус для окупованих територій матиме лише попередню силу. Якщо вибори будуть визнані ОБСЄ вільними та чесними, тоді спеціальний статус стане постійним. Для того, аби мати вибори вільними та чесними, потрібне вільне, спокійне, безпечне середовище. Тож, безпека перш за все. Й поки ми не бачимо, аби Росія на це погодилася чи щось для цього зробила", - пояснив Волкер.

За його словами, міжнародні партнери України не тиснутимуть на неї для проведення на окупованій території виборів до виведення російських військ.

"Мають бути розформовані нелегальні збройні формування, які підтримує Росія. Мають бути розташовані миротворці для створення стабільності або ж відновлена стабільність іншим чином, аби впровадити Мінські домовленості. "Формула Штайнмаєра" починається з виборів, але спочатку ми маємо дійти до цієї точки, аби мати вільні вибори", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше представник України у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, екс-президент Леонід Кучма заявляє, що узгоджене рішення щодо так званої "формули Штайнмаєра", яка обговорюється у Мінську на зустрічах політичної підгрупи ТКГ, повинні ухвалити лідери країн "нормандського формату" (Україна, Франція, Німеччина і РФ).

Він додав, що в рамках обговорення "формули Штайнмаєра" українська сторона не погоджується з пропозицією проведення виборів на Донбасі при збереженні озброєних бойовиків в регіоні, наголошує представник України у ТКГ.