Кучма висловив свою позицію щодо "формули Штайнмаєра" / фото УНІАН

Представник України у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі , екс-президент Леонід Кучма заявляє, що узгоджене рішення щодо так званої "формули Штайнмаєра", яка обговорюється у Мінську на зустрічах політичної підгрупи ТКГ, повинні ухвалити лідери країн "нормандського формату" (Україна, Франція, Німеччина і РФ).

Читайте такожЗеленський про миротворців на Донбасі: із задоволенням погоджуся, якщо вони будуть на кордоні з РФ

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кучма сказав журналістам.

Відео дня

На запитання про нюанси обговорення "формули Штайнмаєра" він відповів: "Ви знаєте, рішення по "формулі Штайнмаєра" повинні прийняти лідери "нормандського формату".

За словами Кучми, ТКГ здійснює лише обговорення і не приймає остаточного рішення. "Ми можемо тільки, так би мовити, давати рекомендації", - сказав Кучма.

При цьому, за його словами, стосовно "формули Штайнмаєра" є певні моменти, з якими "можна погодитися, але є з чим категорично ні".

Зокрема, зауважив Кучма, постійно точаться дискусії навколо проведення виборів на окупованій частині Донбасу. "Ну які вибори, коли люди ходять зі зброєю? Вибори можна проводити тоді, коли війська пішли геть з України і коли важка техніка пішла, коли українська влада з'явилася, коли можуть приїхати туди журналісти", - сказав він.

На переконання Кучми, необхідно шукати компроміси, але не за рахунок інтересів України. "А сьогодні так швидко всі хочуть цю проблему вирішити, так, як, я розумію, Макрон себе веде... Але дійсно ми не бачимо, щоб це було в інтересах України, за великим рахунком", - сказав він.

За словами Кучми, необхідно остаточно знати позицію всіх учасників "нормандського формату".

"Ми ж не знаємо їхні позиції. Бо є позиція Кремля, а є позиція Макрона, і є позиція Німеччини, а тим більше, є ще позиція, до якої прислухаються, - представника Сполучених Штатів Волкера", - заявив представник України у ТКГ.

Кучма нагадав, що лідери країн "нормандського формату" востаннє зустрічалися у жовтні 2016 року.

"За цей час - яка думка у них на подальший розвиток подій в Україні, бо ми бачимо, що у них не було бажання дійсно вирішити цю проблему", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня 2016 року тодішній посол Німеччини в Україні Ернст Райхель заявив, що так звана "формула Штайнмаєра" передбачає закріплення спеціального статусу Донбасу.

"Ця формула, яка є предметом дискусії, передбачає, що місцеві вибори пройдуть під контролем і за сприяння ОБСЄ. Потім ОБСЄ повинна підтвердити, що вибори відповідали міжнародним стандартам. Якщо ОБСЄ це підтвердить, тоді набуває чинності законодавство про спеціальний статус, якщо ні, то в такому випадку не набуває. Для цієї території не буде жодного спеціального статусу", - повідомив німецький дипломат.

4 липня 2017 року Райхель заявив, що припинення вогню та відведення важкого озброєння у Донецькій і Луганській областях мають передувати виконанню наступних пунктів Мінських угод, в тому числі проведенню місцевих виборів, які повинні призвести до започаткування особливого порядку здійснення місцевого самоврядування на Донбасі.

18 червня 2018 року на той час міністр закордонних справ України Павло Клімкін зауважив, що "формула Штайнмаєра" - це логіка застосовування особливого режиму місцевого самоврядування.