Глава МЗС додав, що Україна спробує повернути “всіх наших хлопців і дівчат” / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що назвав ідеї президента України щодо встановлення миру на Донбасі умовною “формулою Зеленського”.

Про це Пристайко сказав в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

“І чи є формула Пристайка? Ні, ще формули Пристайка немає. Є умовна формула Зеленського. Формула Зеленського говорить про те, що ми зробимо всі кроки, які ми можемо зробити, відповідаючи в першу чергу на очікування в першу чергу нашого народу”, - сказав Пристайко.

Відео дня

Глава МЗС додав, що Україна спробує повернути “всіх наших хлопців і дівчат” з полону і спробує встановити зв’язок з тими українцями, які залишились на окупованій території.

Також Пристайко сказав, що президент має ідеї щодо покращення ситуації з виплатою пенсій українцям з окупованого Донбасу.

“Він так само каже: ми можемо спробувати зробити так, щоби люди не повинні були приїжджати кожні 60 днів і пересвідчуватись, перереєстровуватись, щоби отримати ту нещасну пенсію, яку вони отримують, а зробити, щоб людина могла приїхати один раз на рік”, - сказав Пристайко.

Читайте такожПристайко пояснив, що міститься у "формулі Штайнмаєра"

“Оце є основа умовної формули Зеленського, з якої в кінці випливає, що якщо ми найближчим часом не зможемо всіма цими заходами розв’язати проблему, тоді ми повинні перейти до якихось нових інших радикальних заходів. На все про все у нас є від пів року до року, і формула Зеленського закінчується фразою про те, що у нас немає п’яти років, щоби продовжувати переговори”, - сказав Пристайко.

Водночас, глава МЗС пояснив, що сам створив таке умовне формулювання як “формула Зеленського”, і що в роботі української влади таке формулювання не застосовується.

“Які можуть бути наші радикальні кроки? Я скажу, президент, в принципі – це верховний головнокомандувач. У нього кінець кінцем немає інших виходів як захищатись до кінця. Це наша держава”, - сказав Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський заявляє, що на очікуваній зустрічі лідерів країн "нормандського формату" (України, Франції, Німеччини та Росії) хоче вирішити питання остаточного обміну всіх полонених і обговорення чітких термінів будуть виведення всіх військ з тимчасово окупованих територій до проведення виборів.