Зеленський очікує складних перемовин / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що на очікуваній зустрічі лідерів країн «нормандського формату» (України, Франції, Німеччини та Росії) хоче вирішити питання остаточного обміну всіх полонених.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава Української держави повідомив на спільній прес-конференції з президентом Словацької Республіки Зузаною Чапутовою у Києві.

Читайте такожПоки що немає конкретних термінів проведення саміту у "нормандскому форматі" – Кремль

Відео дня

Зеленський нагадав, що остання зустріч «нормандської четвірки» відбулася в середині жовтня 2016 року.

«Чого я очікую? Я очікую, що ця зустріч наприкінці вересня відбудеться. Тому що, коли у нас війна в країні, у нас не можуть бути зустрічі один раз на три чи чотири роки. У нас немає часу стільки чекати, тому що кожного дня гинуть наші хлопці», - сказав президент.

У цьому зв'язку Зеленський пояснив, які у підсумку очікує кроки після зустрічі «нормандської четвірки».

«Там головні кроки - це вирішення, не порушення тем, а вирішення питань остаточного обміну всіх наших полонених - всіх на всіх, ми можемо так назвати», - зазначив глава держави.

«Друге питання - остаточне вирішення з чіткими термінами розведення військ - Золоте, Петрівське, а потім - чіткий термін, коли ми розводимо війська вздовж всієї території, всієї нашої контактної лінії», - наголосив він.

«Третє - чіткий термін обговорення, якщо ми обговорюємо місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях, ми повинні з вами розуміти, що чіткі терміни будуть до виборів - виведення всіх військ з тимчасово окупованих територій», - наголосив Зеленський.

«Це найголовніші речі, і я не знаю, чи зможемо ми все це вирішити за одну зустріч. Я дуже хочу, тому ми вже і наші радники, і речники зустрічалися 2 вересня в «нормандському форматі» - вони все це підготували і сказали, що ми хочемо на зустрічі не порушувати питання, а їх вирішувати», - підкреслив президент.

Читайте такожУкраїна не погоджується на повну амністію для бойовиків - Пристайко

За його словами, він очікує, «що після цієї зустрічі буде нормальний результат, тому що у нас будуть складні перемовини».

«Очікую, що європейські країни будуть підтримувати позицію українську, я дуже хочу в це вірити. Впевнений, що так і буде», - підсумував президент.

Зеленський висловив сподівання, що «ще зустрічі у «нормандському форматі» після цього будуть не через три роки, а дуже часто, поки ми не вирішимо всі питання, пов'язані з поверненням наших територій і з припиненням війни».

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина і Франція працюють над організацією саміту «нормандської четвірки» найближчим часом у Парижі.

7 вересня Зеленський і президент РФ Володимир Путін під час телефонної розмови домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в «нормандському форматі».

Новопризначений посол Франції в Україні Етьєн де Понсен висловив сподівання на проведення до кінця вересня цієї зустрічі, а прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що політична воля для проведення зустрічі є, однак саміту має передувати предметна підготовка.