Невдовзі може відбутися зустріч лідерів "нормандського формату" / фото УНІАН

Помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак допускає, що зустріч лідерів "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція і РФ) може відбутися наприкінці вересня - початку жовтня.

Про це він заявив в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег".

За його словами, зустріч у "нормандському форматі" необхідна для того, щоб відбулася особиста зустріч президентів України і РФ Володимира Зеленського та Володимира Путіна. "Важливо, щоб вони зустрілися", - підкреслив він.

Відео дня

"Другий момент - у процесі переговорів у Мінську і в рамках "нормандського формату" ми напрацювали певні кроки, які мають бути зафіксовані лідерами чотирьох країн-учасниць. Тому що "нормандський формат" створювався для пошуку імпульсів і виведення з глухого кута ситуації щодо "Мінську". Складно, повільно, але процес просувається вперед, приклад тому: Станиця Луганська, взаємне звільнення", - додав Єрмак.

Читайте такожПристайко допускає укладення "великої угоди" стосовно Донбасу у "нормандському форматі"

Помічник президента зазначив, що Зеленський задав вектор робити все по максимуму, щоб не відкладати на наступний тиждень, на місяць. "Його всі підхопили. І щоб цей імпульс підтримувати, потрібна ця зустріч. Під час останньої розмови, яка тривала дві години сорок хвилин, лідери трьох країн - Німеччини, Франції та України - висловилися за кінець місяця які дати зустрічі, як раз після Нью-Йорка. Росія не дала підтвердження, але і не сказала "ні". Думаю, це може бути кінець вересня - початок жовтня", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина і Франція працюють над організацією саміту "нормандської четвірки" найближчим часом у Парижі.

26 серпня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав умови для зустрічі глав держав "нормандського формату". Серед них - розведення сил і засобів у Станиці Луганській, а також біля Петровського і Золотого, а також фіксація "у правовому сенсі" "формули Штайнмайєра".

13 вересня Зеленський заявив, що розраховує на зустріч в "нормандському форматі" на найвищому рівні до кінця вересня.