Володимир Зеленський і Дональд Трамп / REUTERS

На Україну ніяк не повинна впливати оприлюднена розшифровка розмови президента Володимира Зеленського з президентом США Дональдом Трампом.

Єдиний нюанс – в тому, що Зеленський погодився з Трампом з приводу недостатньої допомоги з боку Євросоюзу. Таку думку висловив дипломат, глава МЗС України в 2007-2009 роках Володимир Огризко, передає «Обозреватель».

Читайте такожЗеленський думав, що Білий дім опублікує частину стенограми лише зі словами Трампа

Відео дня

"Ми не повинні надто сильно переживати. Тому що проблема зараз не в Україні. Проблема для США – в тому, що сказав пан Трамп", – зазначив Огризко.

"Для України це може бути проблемою лише в контексті того, що президент Зеленський погодився з Трампом з приводу не надто великої допомоги з боку Євросоюзу. Хоча зараз в Нью-Йорку він дещо підправив ситуацію", – уточнив він.

Дипломат звернув увагу, що подібна риторика Трампа щодо європейських союзників по НАТО "в руслі його традиційного підходу".

"Чи треба було президенту Зеленському під час цієї телефонної розмови так активно це підтримувати – інше питання. Але ви знаєте характер Трампа – з ним складно говорити про якісь речі, якщо ти йому кажеш не те, що йому подобається", – пояснив екс-міністр.

На його переконання, Україна не повинна втручатися у внутрішні справи США.

"Нам потрібно забезпечити підтримку як з боку демократів, так і з боку республіканців. Як в Сенаті, так і в Конгресі. Тому ми маємо дистанціюватися від усіх цих внутрішніх американських суперечок. Це їхня проблема", – порадив він.

Огризко констатував, що скандальна історія стала "гарним досвідом" для Зеленського і "піде йому на користь".

"Навіть коли найбільш високопоставлені особи розмовляють по найзахищенішому зв'язку, вони повинні розуміти, що в якийсь момент через певні обставини зміст їхніх переговорів може стати публічним. Тому кожен з них має 10 разів подумати, перш ніж сказати хоча б одне слово", – наголосив дипломат.