Ілюстрація / REUTERS

Виконувач обов’язків директора Національної розвідки США Джозеф Магвайр сьогодні виступить перед американськими законодавцями щодо розгляду адміністрацією скарги інформатора, що призвела до початку розслідування, результатом якого може стати імпічмент президента Дональда Трампа.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожЗахоплення Криму, війна і Байден: про що говорили Зеленський і Трамп під час першої зустрічі

Відео дня

Вважається, що скарга, зміст якої досі не оприлюднений, стосується телефонної розмови 25 липня між Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, під час якої американський президент просив Зеленського провести розслідування щодо сина колишнього віце-президента, демократа Джо Байдена Хантера в координації з міністром юстиції США й особистим адвокатом Трампа.

Байден – потенційний головний конкурент Трампа на президентських виборах 2020 року.

Магвайр дасть свідчення Комітету з питань розвідки Палати представників під час публічних слухань о 9.00 (о 16.00 за Києвом). Потім він виступить перед Комітетом із розвідки Сенату на закритому засіданні об 11.00 (о 18.00 за Києвом).

Він виступить перед законодавцями після відмови поділитися скаргою з Конгресом, незважаючи на те, що цього вимагає закон.

Членам комітетів із розвідки Палати представників і Сенату дозволили ознайомитись зі скаргою лише 25 вересня, напередодні запланованих свідчень в.о. директора розвідки.

Магвайр перебуває на посаді менше ніж два місяці.

Палата представників Конгресу США, де більшість мають демократи, 24 вересня ініціювала формальне розслідування дій Трампа, підсумком якого може стати рішення про його імпічмент.

Демократи заявляють, що Трамп чинив тиск на Зеленського під час розмови 25 липня, щоб ініціювати розслідування проти Хантера Байдена й дискредитувати його батька.

Президент США назвав критику на його адресу й ініціювання процесу імпічменту «переслідуванням» і «полюванням на відьом».

Президент України заявив, що на нього ніхто не тиснув.

Як повідомляв УНІАН, 25 липня в прес-службі Зеленського заявили, що під час телефонної розмови Трамп висловив переконання, що оновлена українська влада зможе швидко поліпшити імідж України та «завершити розслідування корупційних справ, які стримували взаємодію між Україною та США».

Скандал між Білим домом і Конгресом розгорівся після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами. У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена - сина впливового політика від Демократичної партії США, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена.

Спікер Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів США при купівлі групи компаній Херсонської «нафтоперевалки», до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США Джо Байдена.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Україна готова передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали, в тому числі, і громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.