Ілюстрація / REUTERS

У Європейській комісії відреагували на заяву президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа про недостатню підтримку Євросоюзом України.

Як заявив на брифінгу у Брюсселі представник Європейської комісії Карлос Мартін Руїз де Гордехуелa, підтримка Європейським Союзом України є безпрецедентною. (Відеозапис брифінгу розміщено на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії).

"Ми не маємо конкретних коментарів щодо телефонних розмов і різних декларацій, але насправді для нас важливо сказати, що підтримка Європейським Союзом України є безпрецедентною, й в останні п'ять років ми надали Україні найбільшу в історії Європейського Союзу підтримку", - сказав представник Єврокомісії.

Відео дня

За його словами, Євросоюз як непохитний прихильник України та її демократичного шляху, який визнає безпрецедентні виклики, з якими стикається Україна, і визнає її зусилля у впровадженні реформ, з часу Революції гідності у 2014 році, разом з європейськими фінансовими інституціями мобілізував понад 15 млрд євро у вигляді грантів та позик з метою підтримки процесу реформ.

Читайте такожБайден відреагував на розмову Зеленського та Трампа

Руїз де Гордехуелa наголосив, що, своєю чергою, Україна має виконати свої обіцянки щодо втілення більшої кількості реформ.

"Щодо військової і безпекової підтримки України: ми повністю і рішуче підтримуємо територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Ми робимо це за допомогою поєднання тиску через запровадження обмежувальних заходів, дипломатичних зусиль і продовження діалогу", - заявив Руїз де Гордехуелa.

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. Згідно зі стенограмою, оприлюдненою на сайті Білого дому, розмова була розсекречена після розпорядження Трампа від 24 вересня. Розмова відбулася 24 липня і тривала 30 хвилин - з 9.03 до 9.33 за Вашингтоном (з 16.03 до 16.33 за Києвом).

Президент США Дональд Трамп у розмові з українським лідером Володимиром Зеленським згадав про позицію Європи щодо посилення тиску на Росію. Трамп, зокрема, заявив, що США більше підтримують Україну, ніж Євросоюз.

У відповідь Зеленський погодився зі словами Трампа і зауважив, що лідери Франції та Німеччини не відповіли на його заяву про посилення санкційного тиску на Росію.