Володимир Зеленський / REUTERS

Президент США Дональд Трамп у розмові з українським лідером Володимиром Зеленським згадав про позицію Європи щодо посилення тиску на Росію.

Трамп, зокрема, заявив, що США більше підтримують Україну, ніж Євросоюз, йдеться у стенограмі Білого дому.

Читайте такожЗ'явилася стенограма розмови Зеленського з Трампом (документ)

Відео дня

«Німеччина не робить майже нічого. Все, що вони роблять, – це говорять. І я вважаю, що саме про це ви повинні у них запитати. Коли я розмовляв із Меркель, вона тільки говорила про Україну, але нічого не робила», – заявив Трамп.

У відповідь Зеленський погодився зі словами Трампа і зауважив, що лідери Франції та Німеччини не відповіли на його заяву про посилення санкційного тиску на Росію.

На думку Зеленського, Європа мала би бути більшим партнером для України, але технічно цю роль виконують Сполучені Штати.

Як повідомляв УНІАН, 25 липня в прес-службі Зеленського заявили, що в ході телефонної розмови Трамп висловив переконання, що оновлена українська влада зможе швидко поліпшити імідж України й "завершити розслідування корупційних справ, які стримували взаємодію між Україною та США". 

Скандал між Білим домом і Конгресом розгорівся після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де йшлося, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії США і колишнього віце-президента США Джо Байдена. 21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.