Дональд Трамп / REUTERS

Діяльність екс-віце-президента США Джо Байдена та українське питання стали ключовою темою політичної рекламної кампанії, яку розпочав передвиборчий штаб президента США Дональда Трампа.

Читайте також"Демократи прагнуть відняти у вас все": Трамп записав відеозвернення до американців (відео)

Як повідомляє «Голос Америки», бюджет рекламної кампанії, націленої на вибори президента США 2020 року, становить 10 мільйонів доларів. 8 з них надасть передвибочий штаб Трампа, а ще 2 - Національний комітет Республіканської партії.

Відео дня

Перший рекламний ролик раніше з’явився у соцмережах Трампа. В ньому йдеться про намір Байдена утримати мільярд доларів коштів для України, якщо не буде звільнено українського генпрокурора. У відео фігурують українські політики. Зокрема, екс-президент Петро Порошенко, екс-прем’єр Арсеній Яценюк, та чинний президент Володимир Зеленський.

"Джо Байден обіцяв Україні мільярд доларів, якщо вони звільнять прокурора, який розслідував компанію його сина. Але коли президент Трамп попросив Україну розслідувати корупцію, демократи захотіли оголосити йому імпічмент. Їх кишенькові собачки від ЗМІ виконують вказівки. Вони програли вибори і тепер хочуть вкрасти ці. Не дозволяйте їм", – йдеться в рекламі.

Голова виборчого штабу Трампа Бред Парскел заявив журналістам, що демократи "хочуть позбавити амерканців можливості голосувати за переобрання президента Трампа і всі мають знати факти"

Байден, в свою чергу, відкидає звинувачення у будь-яких незаконних діях. Кандидат  заявив, що рекламна кампанія має на меті "очорнити моє ім'я і перехопити вибори".

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської «нафтоперевалки», до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали в тому числі громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.

Між Білим домом і Конгресом розгорівся скандал після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня президент США Дональд Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським. 24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

26 вересня на сайті Постійного окремого комітету Палати представників США з питань розвідки оприлюднили текст скарги співробітника розвідки США про телефонну розмову Трампа і Зеленського.