Володимир Зеленський і Дональд Трамп / REUTERS

Опубліковано передвиборчий ролик президента США Дональда Трампа на його сторінці у Facebook.

В даному відео фігурують президент України Володимир Зеленський і скандал навколо американського політика, кандидата в президенти США і 47 віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера. 

Трамп прокоментував публікацію відеоролика, в якому фігурує Зеленський, Порошенко і скандал навколо сім'ї Байденів, фразою: "Я злив болото". 

Відео дня

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської «нафтоперевалки», до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали в тому числі громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.

Читайте такожСпікер Палати представників США звинуватила Трампа в спробі приховати тиск на Україну

Між Білим домом і Конгресом розгорівся скандал після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами. У ЗМІ припускали, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня президент США Дональд Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

26 вересня на сайті Постійного окремого комітету Палати представників США з питань розвідки оприлюднили текст скарги співробітника розвідки США про телефонну розмову Трампа і Зеленського.