фото УНІАН

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр відкинув критику своєї "формули" з врегулювання ситуації на Донбасі, яку він запропонував ще будучи міністром закордонних справ Німеччини.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

"Формула містить нічого іншого, як спробу перетворити великі кроки, які обидві сторони конфлікту не були готові робити, на серію маленьких", - сказав Штайнмаєр.

Відео дня

За його словами, дії та їх послідовність необхідно обговорювати.

Штайнмаєр зазначив, що три роки тому переговори у "нормандському форматі" в Парижі не просувалися - незважаючи на те, що було зрозуміло, що треба реалізувати в рамках Мінських угод, для обох сторін це були занадто серйозні дії.

Він також спростував думки про те, що на зміст його "формули" сильний вплив зробила Росія.

Штайнмаєр висловив здивування у зв'язку з полемікою навколо його пропозиції в Україні і зазначив, що в переговорах щодо неї раніше брав участь колишній президент країни Петро Порошенко.

Читайте такожЯременко заявивши, що Україна не зможе відмовитися від "формули Штайнмаєра" без наслідків

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, яке погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

Узгодження тексту "формули Штайнмаєра" викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що "формула" має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде пересічена жодна "червона лінія".

Президент пояснив, що "формула Штайнмаєра" дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", і зазначив, що вона не припускає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі "під дулами кулеметів".

Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".