REUTERS

Президент Володимир Зеленський наголошує, що так звана "формула Штайнмаєра" не передбачає визнання Україною анексії Криму і проведення місцевих виборів на Донбасі під дулами кулеметів.

Про це глава держави заявив у своєму відеозверненні, яке транслювалося в ефірі українських телеканалів.

«Дорогі українці, можливо, я зараз сильно засмучу, але зрада відміняється. Пояснюю чому і дуже прошу вас мене почути. Почнемо з найголовнішого: чи хочемо ми завершення війни та повернення усіх українських територій? Так. На сьогодні існує єдиний майданчик, де ці питання можуть обговорюватися на найвищому рівні, - це зустріч у «нормандському форматі»», - наголосив Зеленський.

Відео дня

Читайте такожЗеленський призначив нового секретаря РНБО

При цьому президент зауважив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" найближчим часом не могла відбутися.

«Чому? Бо на шляху до цього була одна перепона, найбільша «страшилка» останніх тижнів - "формула Штайнмаєра". Давайте розберемось, що це за формула. Чи передбачає вона, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу? Ні! Чи передбачає вона, що вибори на Донбасі пройдуть завтра і під дулом кулеметів? Ні! Чому три роки тому попередній президент України заявляв про початок роботи з імплементації цієї формули? Невже він хотів зрадити Україну?», - зазначив Зеленський.

Він наголосив, що цією «формулою» передбачено лише те, коли має запрацювати так званий закон про особливий статус Донбасу.

«А саме після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, за законодавством України та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулись відповідно до міжнародних демократичних стандартів», - підкреслив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

За словами президента, ця «формула» має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

Водночас Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".