Луценко стверджує, що його цікавила тільки можливість спільно з США вивести кошти Януковича / УНІАН

Колишній генпрокурор Юрій Луценко зустрічався з адвокатом американського президента Рудольфом Джуліані у січні 2017 року та хотів дізнатися, «у які двері стукати», щоб спільно конфіскувати «брудні кошти» Януковича.

Про деталі січневої розмови Луценко розповів в ефірі радіо «НВ» 8 жовтня.

Екс-генпрокурор пояснив, що Джуліані зв’язався з ним через підлеглого, «з яким його люди були побіжно знайомі».

Відео дня

Читайте такожПомпео: розслідування розмови Трампа і Зеленського - "якась дурна гра"

«Я погодився, бо мав свій національний інтерес з цього питання», – відповів Луценко, зауваживши, що тричі відкладав поїздку в США з цього приводу.

«Звичайно, я розумів, що пана Джуліані буде цікавити загальна інформація про події навколо так званого втручання України у вибори 2016 року, а також навколо компанії «Бурізма», про яку вже тоді говорили та запитували американські конгресмени, політики й журналісти», – зазначив Луценко.

За його словами, зустріч із Джуліані була єдиним шляхом досягти спільного слідства щодо виведення коштів угрупування Януковича. ГПУ неодноразово офіційно зверталася до США з цього питання, але не отримувала відповіді.

«Мене цікавило, у які двері ще можна стукати, щоби спільно спробувати конфіскувати та ще й ці брудні кошти», – додав Луценко.

Колишній генпрокурор уточнив, що зустрічі з адвокатом Трампа тривали три дні поспіль по 2-3 години щодня.

Юриста, зокрема, цікавило питання втручання окремих українських чиновників в американські вибори 2016 року та компанію сина Байдена.

Як повідомляв УНІАН, раніше в газеті NYT з'явилася інформація, що Джуліані планував в Україні зустрітися з новообраним президентом Володимиром Зеленським, щоб переконати його провести розслідування, які б могли дати Білому дому більше нової інформації щодо питань, які дуже цікавлять Трампа і допомогли б йому переобратися на другий термін.

Одне з них стосувалося ходу американського розслідування про втручання Росії в американські вибори у 2016 році. А інше – сина віце-президента США Джозефа Байдена до газової компанії, яка належить українському олігарху.

New York Times пише, що справжній мотив оточення Трампа в тому, щоб дискредитувати розслідування спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера щодо втручання Росії у вибори в США, підірвати справу проти Пола Манафорта, який опинився у в'язниці, і зашкодити кампанії Джозефа Байдена перед тим, як він стане кандидатом від Демократичної партії на виборах у 2020 році.