За словами глави МЗС Молдови, тільки у Росії є повний перелік вилучених боєприпасів / facebook.com/ato.news

Влада Молдови може найближчим часом відправити в Росію близько 20 тисяч тонн боєприпасів, вилучених у Придністров'ї.

Про це повідомив в інтерв'ю румунському телеканалу TVR глава МЗС Молдови Ніку Попеску, передає РБК.

За його словами, транзит вантажу в Росію буде здійснюватися через Україну.

Відео дня

«Ми хотіли б нормальних, спокійних, стабільних відносин з Російської Федерацією. Однією з дуже важливих тем, які ми обговорювали в Москві, стало питання, щоб Російська Федерація знову взяла на себе зобов'язання відновити знищення боєприпасів, що зберігаються в придністровському регіоні», - сказав він.

Міністр уточнив, що процес вилучення боєприпасів з Придністров'я контролювали працівники ОБСЄ, однак тільки у Росії є повний перелік усього вилученого.

Читайте такожОстання спроба не допустити там "Придністров'я": Пристайко оцінив зусилля Зеленського щодо Донбасу

«З нашої сторони дуже важливо, щоб будь-яке знищення і транзит здійснювалися під міжнародним контролем. Ми обговорювали цю тему з усіма державами Євросоюзу», - резюмував Попеску.

Склади з боєприпасами, що залишилися в Придністров'ї після розпаду Радянського Союзу. Їх охороняє Оперативна група російських військ, дислокована в регіоні з 1995 року. Сам процес утилізації боєприпасів був припинений Росією у 2003 році.

Нагадаємо, за підсумками Придністровського конфлікту 1992 року у так званій Придністровській Молдавській Республіці» і сьогодні присутні російські війська.

Відповідно до підписаної в 1992 році в Москві Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту на Дністрі, в Зоні безпеки (понад 200 км уздовж ріки) розмістили посади миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров'я.

На території придністровського регіону розквартировано понад 1,5 тис. військовослужбовців Росії, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тис. тонн боєприпасів і авіабомб.

У червні минулого року так звана "Придністровська Молдавська Республіка" відмовилася від виведення військового контингенту Росії, до якого закликали в резолюції Генасамблеї ООН про Повне і беззастережне виведення іноземних збройних сил з території Республіки Молдова.