Американський аналітик оцінив імовірності прогресу у перемовинах щодо Донбасу / facebook.com/pg/mva.gov.ua

Найближчим чином жодної угоди щодо завершення війни на Донбасі досягнути не вийде, вважає американський професор, аналітик Atlantic Council Андрес Аслунд.

Читайте такожАгент ФБР зник на окупованому Донбасі, його тіло знайшли через три роки - WSJ

Таку думку експерт висловив в інтерв’ю журналу НВ. За його словами, це пов’язано зі скандалом навколо телефонної розмови президентів України і США та загрозою імпічменту Дональда Трампа.

Відео дня

«Путін не буде готовий погоджуватися на щось на Донбасі, якщо США прямо або побічно не беруть участі в переговорах і не фіксують свою позицію. Він нічого не зробив протягом півтора року, тому що чекав виборів в Україні, а тепер виявляється, що і в США вже незрозуміло з ким вести переговори до обрання нового президента, тобто до початку 2021 року», — пояснив аналітик.

Як зазначив Аслунд, це погано для Зеленського, який «дуже хоче прогресу в переговорах як доказу своєї ефективності, але навряд чи на щось тут можна вплинути».

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що узгоджує так звану «формулу Штайнмаєра». Узгодження тексту «формули Штайнмаєра» викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що «формула» має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде перетнута жодна «червона лінія».

Президент пояснив, що «формула Штайнмаєра» дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», і зазначив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі «під дулами кулеметів». Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».

6 жовтня у Києві та багатьох інших містах України відбулися акції, учасники яких виступали проти реалізації «формули Штайнмаєра». Також проти її впровадження висловилися декілька обласних рад.