Володимир Зеленський пояснив умови використання "формули Штайнмаєра" / Фото www.president.gov.ua

Президенти України Володимир Зеленський наголосив, що про імплементацію так званої «формули Штайнмаєра» в новий закон про «особливий статус» зарано говорити до припинення вогню, обміну полоненими та розведення військ на Донбасі.

Читайте такожБіля Петрівського та Золотого не стріляли вже два дні - Зеленський

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час спільної з президентом Латвії Егілсом Левітсом прес-конференції в Ризі.

Відео дня

«Формула Штайнмаєра», єдине, що вона регулює, – це закон про особливий статус Донбасу. У нас цей закон діє до 31 грудня цього року, а потім він перестає діяти», - заявив він.

За словами Зеленського, «формула Штайнмаєра» буде імплементована в новий закон про «особливий статус» у тому випадку, якщо сторони під час зустрічі у «нормандському форматі» домовляться щодо подальшого мирного врегулювання на Донбасі.

«Якщо всі, і російська сторона хоче зупинити страшну трагедію, цю війну. Якщо ми про це домовимося – ми будемо говорити про імплементацію «формули Штайнмаєра» в закон про особливий статус. Закон про особовий статус ми будемо обговорювати саме в тому органі, який приймає будь-які закони, – це парламент. Поки що зарано говорити про ці кроки. Перші кроки – це припинення вогню, обмін полоненими», - додав він.

Президент відзначив досягнення певних результатів в процесі обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. «Другий крок – це розведення (військ – УНІАН). В Станиці Луганській розведення пройшло дуже добре. Зараз там ми будуємо міст. Якщо ми всі будемо готові до відведення (військ – УНІАН), не тільки наша сторона, то будуть наступні кроки», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що узгоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

Узгодження тексту «формули Штайнмаєра» викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента. 3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що «формула» має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде перетнута жодна «червона лінія».

Президент пояснив, що «формула Штайнмаєра» дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», і зазначив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі «під дулами кулеметів». Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».

6 жовтня у Києві та багатьох інших містах України відбулися акції, учасники яких виступали проти реалізації «формули Штайнмаєра». Також проти її впровадження висловилися декілька обласних рад.