НАТО допомагатиме у розбудові ВМС України / фото navy.mil.gov.ua

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба назвав розбудову Військово-морських сил України пріоритетним напрямом співпраці України та НАТО.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільній прес-конференції з генеральним секретарем Організації Північноатлантичного договору Єнсом Столтенбергом в Одесі.

Читайте такожСтолтенберг про розведення сил: НАТО дуже чітко заявляє, що РФ має вивести усі свої війська з Донбасу

Відео дня

«Сьогодні немає більш важливої задачі, ніж розбудова української економіки, демократії та ЗСУ. Сьогодні ми запросили НАТО до Одеси, нової столиці Військово-морських сил України, щоб зробити особливий наголос на цьому», - заявив він.

Також, за словами Кулеби, у центрі переговорів з партнерами з НАТО є ситуація в Чорному морі.

«Я представляю уряд, який вперше визначив євроатлантичну інтеграцію у програмі діяльності як один із своїх пріоритетів. Ми встановили для себе амбітну мету за 5 років досягнути відповідності принципам та критеріям членства в НАТО. Це не лише бажання уряду… підтримка членства України в НАТО послідовно зростає серед українців. Тобто вже йдеться не про спонтанну реакцію на російську агресію проти України, а про усвідомлене рішення», - наголосив він.

Кулеба констатував, що Україна зробила свій вибір – бути членом НАТО. «Альянс теж зробив свій вибір, коли в рішенні Бухарестського саміту 2008 року визначив, що Україна стане членом НАТО. Ми виходимо з того, що це рішення буде виконано, і Україна та НАТО разом пройдуть цей шлях», - додав віце-прем’єр.

«Подальша розбудова Військово-морських сил буде одним із наших спільних пріоритетів з Альянсом і ми вдячні Альянсу за всю ту підтримку, яка була надана з початку російської агресії проти України», - підкреслив він.

Кулеба зауважив, що «лише разом ми можемо гарантувати безпеку Чорного моря, зміцнити Україну і забезпечити її подальший розвиток як європейської демократії».

Кулеба висловив переконання, що партнерство України з НАТО лише зміцнюватиметься і буде «надзвичайно динамічним». «Ми потрібні один одному», - резюмував віце-прем’єр.