Вадим Пристайко / Фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко вважає, що норми нового закону про особливий статус Донбасу мають бути узгоджені з представниками окупаційної влади "ДНР" та "ЛНР" під час зустрічі у Мінську Тристоронньої контактної групи.

Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

Читайте такожУ Кремлі дивуються, як Україна погоджуватиме з ОРДЛО особливий статус Донбасу

Відео дня

"Можна почати з того, що приймати цей закон буде парламент. Є зацікавлені у цьому питанні депутати, і вони повинні принести якісь свої ідеї... Більш того, у Мінських домовленостях є пункт про те, що всі модальності повинні бути узгоджені з тією стороною, ОРДЛО. Єдиний шлях узгодження з тією стороною – Тристороння контактна група. Тобто важлива взаємодія між парламентом, який буде приймати закон, і переговорною групою, яка повинна розуміти, що саме готові депутати, зрештою, проголосувати, адже без їхніх слів, без їхнього голосування, без їхньої участі нічого не вийде", - зазначив він.

Пристайко припускає, що на зустрічі у "нормандському форматі" можливе обговорення базових параметрів нового закону про "особливий статус". Крім того, міністр вважає, що під час цієї зустрічі лідери країн повинні обговорити питання з адаптування пунктів Мінських угод, хронологічні терміни яких вже пропущені.

"За великим рахунком, було б добре, щоб ці тексти (проект закону про "особливий статус" - УНІАН) були напрацьовані за станом на зараз, щоб ми приїхали з готовими документами. Але я не бачу, щоб була створена група в парламенті, яка б взяла на себе цю ініціативу, сказала, що 31 грудня не за горами, давайте піднімемо існуючий документ і подумаємо, що ми можемо переписати", - нарікає міністр.

Пристайко також зауважив, що народні обранці не поспішають обговорювати закон про амністію, яка теж вказана у Мінських угодах.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада підтримала пролонгацію закону №9153 про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРЛДО до 31 грудня 2019 року.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей набуває чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування), в тому числі в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

3 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу.