Згідно із законом, чинного директора ДБР Трубу та його заступників звільнять / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань (№2116).

Про це йдеться у картці закону на сайті парламенту.

Зазначається, що закон повернуто з підписом від президента сьогодні, 24 грудня.

Відео дня

Директор ДБР Роман Труба у своєму Telegram-каналі прокоментував підписаний закон: «Зміни до закону про ДБР підписано. З набранням чинності, директор та заступники достроково припиняють повноваження. Це, звичайно, політична, а не правова норма. Тим не менш, переконаний: ми зробили те, що не зробив би ніхто – без жодної підтримки, менше, ніж за рік, запустили в роботу новий правоохоронний орган».

Читайте такожПраво президента призначати керівників НАБУ і ДБР суперечить Конституції – КС

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№ 2116).

Згідно із законом, чинного директора ДБР Трубу та його заступників звільнять.

Керівників ДБР обиратиме конкурсна комісія, до якої входитимуть троє членів від парламенту, троє - від президента, троє - від уряду. Квота Кабміну буде делегована міжнародними організаціями.

Крім того, законом передбачено, що для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань у справах Майдану слідчі органів прокуратури, прокурори можуть бути переведені, за їхньою згодою, без обов’язкового проведення конкурсу, до ДБР, але не пізніше 11 січня 2020 року.