У ДБР було створено підрозділ, що займатиметься розслідуванням справ Майдану / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявив, що слідчі органів прокуратури у справах Майдану перейдуть до Державного бюро розслідувань після призначення нового директора ДБР.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу в Києві.

"Ця група (у справах Майдану - УНІАН) не розвалилася. Є департамент процесуальних керівників, який є самостійним структурним підрозділом, який уже зараз проводить невідкладні слідчі дії. Наприклад, був проведений слідчий експеримент уже в той час, коли ми втратили повноваження стосовно досудового розслідування і справи були в процесі передачі до ДБР", - сказав генпрокурор.

Відео дня

За словами Рябошапки, в ДБР було створено спеціальний підрозділ, що займатиметься розслідуванням справ Майдану.

"Закон новий (про перезавантаження ДБР - УНІАН) передбачає ще додаткові штатні одиниці для цього спеціального підрозділу. Як тільки закон буде опубліковано, буде призначено керівника чи виконувача обов’язків керівника ДБР, ми завершимо процес, пов’язаний з переходом тих слідчих чи прокурорів, які захочуть перейти в ДБР", - сказав він.

Читайте такожРазумков: частина доказів у справах Майдану могла бути знищена

"Наразі в нас є варіанти, як вирішити цю проблему з тим, щоб люди не були звільнені до того моменту, як вони перейдуть до ДБР, я маю на увазі тих слідчих та прокурорів, які працювали над справами Майдану. Ми їх юридично втримаємо, і вони звільнені не будуть, крім тих людей, які захочуть звільнитись", - запевнив генпрокурор.

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань" (№2116). Президент Володимир Зеленський підписав цей закон 24 грудня.

Згідно із законом, чинного директора ДБР Романа Трубу та його заступників звільнять.

Керівників ДБР обиратиме конкурсна комісія, до якої входитимуть троє членів від парламенту, троє - від президента, троє - від уряду. Квота Кабміну буде делегована міжнародними організаціями.

Крім того, законом передбачено, що для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань у справах Майдану слідчі органів прокуратури, прокурори можуть бути переведені, за їхньою згодою, без обов’язкового проведення конкурсу, до ДБР, але не пізніше 11 січня 2020 року.