Ілюстрація / REUTERS

Експерти не виключають можливості розпуску парламенту та відставки Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра України у наступному році.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, сьогодні на брифінгу голова правління, координатор політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська нагадала, що «імунітет парламенту закінчується 29 серпня 2020 року, тобто рік після позачергових виборів президент немає права розпускати парламент».

Читайте такожПідвищення зарплат і нові можливості для виробників - Гончарук розповів про плюси укріплення гривні

Відео дня

За її словами, не виключена можливість розпуску парламенту на основі того, що у ВР відсутня коаліція фракцій. При цьому вона додала, що існує «висока ймовірність організації позачергової парламентської компанії».

«За буквою закону і Конституції президент після 29 серпня 2020 року може розпускати ВР і у світлі неіснуючої коаліції, і за умови створення урядової кризи, яка можливо буде викликана з метою переобрання парламенту», - зазначила Айвазовська.

У той же час науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Олексій Гарань вважає, що «диференціація у фракції Зеленського (йдеться про фракцію «Слуга народу» - УНІАН) буде іти, але в той же час, я думаю, що він збереже більшість в парламенті , тобто навряд чи ця монобільшість розвалиться».

Він також зазначив, що на даний момент розпуск парламенту виглядає малоймовірним. За його словами, будь-які вибори - «це завжди ризик». При цьому зазначив, що у нинішньому парламенті «за пропорційними списками Зеленський не набрав абсолютної більшості, і вона формувалася за рахунок мажоритарників».

Коментуючи ситуацію щодо діяльності уряду в наступному році, Гарань сказав: «Що стосується уряду, то тут ситуація інша. Я думаю, що будуть ротації. Я не виключаю відставки Гончарука (йдеться про можливість відставки Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра України -УНІАН).

«Хоча знову ж таки, це значною мірою буде залежати від ситуації в економіці і від того чи вдасться провести рішення, які можуть бути представлені населенню як успішні в економічній сфері», - додав він.

Айвазовська, говорячи про політичну ситуацію у 2020 році, зазначила, що потрібно буде «витримати колосальну напругу - національну місцеву виборчу кампанію». За її словами, багато хто недооцінює місцеві вибори «з точки зору конфліктології», оскільки у них буде велика кількість гравців, які «не мають особливих інтересів дотримуватися законності, прав, свобод, міжнародних стандартів» під час кампанії.

Вона вважає, що конфлікт, якщо він відбувається серед кандидатів у невеликому населеному пункті, «інколи є більш гарячим ніж президентські вибори» і до його вирішення кандидати можуть залучати третю сторону – криміналітет для фізичного протистояння. «Тому викликів щодо місцевих виборів є дуже багато», - зазначила Айвазовська.