Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський підсумував результати обміну утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.

Про це президент Володимир Зеленський написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожУкраїна намагатиметься домовитись про звільнення ще 300 людей - Лутковська

Відео дня

Зеленський зазначив, що рішення про обмін було важко приймати, пам’ятаючи про жертв харківського теракту, та після зустрічей з родинами загиблих героїв Небесної Сотні.

"Але я також зустрічався і з родинами полонених. І тому це рішення необхідно було приймати. Бо загиблих героїв, на жаль, не повернути. А повернути живих героїв – мій обов’язок як президента України. Саме тому, зокрема, я їхав у Париж. І саме тому я вдячний усім лідерам "Нормандської четвірки". Бо все, про що домовилися щодо взаємного звільнення, – зроблено. 81 українець та українка отримали свободу. П’ятеро заради своїх близьких залишились на тимчасово окупованих територіях. 76 повернулися до вільної та безпечної України. Вони зустрічатимуть Новий рік з батьками, родинами, дітьми та друзями", - зазначив президент.

Президент також зауважив, що боротьба за визволення та повернення українських громадян не завершена і держава продовжить визволяти своїх громадян, що утримуються в Криму, Росії та в ОРДЛО.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.

В Україну повернули 76 осіб. Україна видала 127 утримуваних осіб, при цьому готова була видати 141 особу, але 14 осіб відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. 

В аеропорту «Бориспіль» після зустрічі звільнених з полону ОРДЛО в рамках обміну українських громадян Зеленський заявив, що для нього пріоритетом є повернення живих людей, і якби в нього було 100 «беркутівців», він б їх обміняв навіть на одного українського розвідника.

Додамо, останній обмін між Україною та так званими "ЛДНР" відбувся два роки тому. Тоді були звільнені 74 українці. Після цього обмінів із самопроголошеними республіками не відбувалося. Єдиний випадок – це звільнення чотирьох українців в червні цього року, про яке домовлявся кум Путіна, народний депутат Віктор Медведчук.