Олександра Онищенка затримали в Німеччині за запитом НАБУ та САП / фото УНІАН

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що до судового засідання, яке має відбутися у травні, очікує екстрадиції з Німеччини колишнього народного депутата Олександра Онищенка, підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання коштів під час продажу газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування".

Як передає кореспондент УНІАН, про Холодницький сказав під час презентації звіту про діяльність Національного антикорупційного бюро і САП у ІІ півріччі 2019 року.

"Пан Онищенко в черговий раз нас всіх обманув: сказав, що приїде з Іспанії (у грудні 2019 року Онищенко заявив, що планує повернутися в Україну - УНІАН), а сам поїхав до Німеччини. Він просто не знав, що антикорупційний прокурор підписав "міжнародку" не лише в Іспанії, а й в Німеччині", - зауважив директор НАБУ Артем Ситник.

Відео дня

Він уточнив, що наразі у Німеччині Онищенко перебуває під вартою. "І зараз він дає чергову обіцянку, що він добровільно погодиться на екстрадицію, тому що це дуже тривала процедура, але якщо особа погоджується, вона має спрощений характер", - сказав Ситник.

За словами Холодницького, справа, в якій фігурує Онищенко, перебуває на розгляді у Вищому антикорупційному суді.

"Була спроба розпочати заочний судовий розгляд. ВАКС ухвалив рішення направити в Німеччину повістку в рамках міжнародного права, і наступне засідання відклав аж на 4 травня. Сподіваємось, що до того часу вже буде екстрадовано пана Онищенка і відпаде потреба в заочному розгляді", - підкреслив Холодницький.

Читайте такожАнтикорупційний суд просить Німеччину допомогти у врученні повістки Онищенку

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 року до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, в тому числі організатор схеми Онищенко, перебувають у розшуку. Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

14 листопада 2019 року Ситник заявив, що Онищенка в грудні можуть екстрадувати з Іспанії в Україну.

Наприкінці листопада Онищенко повідомив, що збирається повернутися до Києва 13 грудня. Як доказ він продемонстрував квиток в економ-класі на літак компанії Ryanair, який 13 грудня вилітає з Барселони до Києва.

Онищенка затримали 29 листопада в німецькому Аахені за запитом НАБУ та САП.