Онищенко намагався отримати притулок в Іспанії / фото УНІАН

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання коштів під час продажу газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування" колишнього народного депутата України Олександра Онищенка у грудні можуть екстрадувати з Іспанії в Україну.

Про це Ситник сказав в ефірі «24 каналу».

Читайте такожНАБУ завершило розслідування щодо участі матері Онищенка у співорганізації "газової схеми"

Відео дня

«Онищенко повертається, ну майже повернувся в Україну. Чому? Тому що він програв усі суди на території Іспанії – і в частині екстрадиції, і в частині визнання його політичним біженцем», - сказав він.

Тому, за словами директора НАБУ, екс-депутата примусово повернуть в Україну ще до кінця цього року.

«Є певна орієнтовна дата – це грудень 2019 року. Звичайно, щось ще може відбутися, але суди він програв. Тому є рішення про його екстрадицію», – наголосив Ситник.

Також директор НАБУ зауважив, що Онищенко з Іспанії може втекти в Німеччину, де має підприємства. За словами Ситника, у цій ситуації все залежатиме від "оперативності закордонних колег".

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування щодо розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, зокрема, організатор схеми - народний депутат Онищенко, перебувають у розшуку. Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

12 обвинувальних актів щодо 18 осіб направлено до судів.

31 серпня 2019 року у НАБУ заявили, що завершили розслідування справи за підозрою Інеси Кадирової - матері Онищенка - у співорганізації разом з ним розкрадання коштів через так звану "газову схему". 25 липня 2019 року Кадирову затримали в аеропорту «Бориспіль».