Минулого року суд присяжних в Італії засудив нацгвардійця Марківа до 24 років ув'язнення / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з прем’єр-міністром Італії Джузеппе Конте обговорив справу старшого сержанта Національної гвардії Віталія Марківа, якого італійський суд засудив до 24 років ув'язнення.

Про це повідомили у прес-службі глави держави.

"Я розумію, що прем’єр-міністр не може впливати на італійський суд. Але я показав детально, що там відбулося, на якій відстані він був від місця убивства. І що ми повинні забрати хлопця", - зауважив президент.

Відео дня

Матір Віталія Марківа подякувала главі держави за його зусилля для звільнення її сина. "Дуже вдячні за цей візит. Ми дуже раді. Для Віталія це дуже важливо. З такою підтримкою Віталій вірить, що все закінчиться добре. Він готовий і хоче повернутися в Україну", - сказала вона.

Читайте такожЯк справа Віталія Марківа розкрила проблеми подвійного громадянства та юридичного статусу бійців АТО

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.

20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.