Нацгвардієць Марків засуджений до 24 років в'язниці / фото УНІАН

Україна подала апеляційну скаргу на вирок українському бійцеві Національної гвардії Віталію Марківу, якого в Італії незаконно засудили до 24 років в'язниці.

Читайте також"Приголомшливе рішення": французький журналіст готовий дати свідчення у справі Марківа (відео)

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Офісу президента у Facebook.

Апеляційну скаргу на вирок суду міста Павія подано 20 листопада.

«Україна глибоко розчарована вироком Суду міста Павія, який вражає несправедливістю та порушенням основних правових принципів, за якими засуджений Віталій Марків», - йдеться в повідомленні.

Також в Офісі президента вважають, що цивільний позов до України в національному суді Італії є порушенням міжнародного права, зокрема юрисдикційного імунітету держави, заснованому на суверенітеті і рівності держав».

«Держава Україна висловлює готовність застосувати всі правові засоби задля забезпечення справедливості для Віталія Марківа та сподівається, що Італійська Республіка залишатиметься непохитною у дотриманні верховенства права», - зазначили в Офісі президента.

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

Читайте такожЗеленський нагородив орденами та медалями понад 40 військових, майже половину – посмертно

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

13 липня адвокат нацгвардійця Рафаеле Дела Валле припустив, що рішення за апеляцією на вирок Марківу можуть ухвалити наступного року.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.

10 жовтня суд присяжних італійського міста Павія оприлюднив мотивувальну частину вироку бійцю.