Міністр внутрішніх справ розкритикував дії ДБР / фото УНІАН

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав неадекватними і ганебними дії Державного бюро розслідувань стосовно народного депутата VIII скликання Тетяни Чорновол.

Про це Аваков написав у Facebook.

Зокрема, глава МВС звернувся до першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова.

Відео дня

Читайте такожДБР проводить обшуки у будинку Чорновол (фото)

"Ви наплювали на конфлікт інтересів як керівник ДБР й інспірували справу проти Тетяни Чорновол - особистого ворога Януковича. Справи немає, є тільки ваша жадоба помсти. Це неприпустимо!", - заявив Аваков.

Міністр зазначив, що Чорновол брала участь у громадських акціях протесту на Майдані, як і сотні тисяч українців.

"Непідсудних у країні немає - і бути не повинно. Всі і герої, і прокурори мають відповідати на пред'явлені звинувачення. Але те, що відбувається стосовно Тані, - неадекватно і ганебно", - зазначив глава МВС.

Аваков заявив, що йому соромно, що "всі ми допустили таку дію проти Чорновол як сьогодні".

"Так, Таня така - вона лазить через паркани і говорить те, що думає, - не добираючи слів... І за це, як доросла людина, відповідає. І нормально - але карати Таню підлістю не можна!", - наголосив Аваков.

Також міністр нагадав Бабікову, що також був на Майдані 18 лютого 2014 року.

"Я такий самий, як Таня, - приходьте до мене, чекаю. Спробуйте", - написав Аваков.

"А краще ідіть до біса з держслужби або до Януковича назад. Не заважайте президенту відбудовувати країну. І так непросто!", - підсумував глава МВС.

Як повідомляв УНІАН, вранці сьогодні, 10 квітня, Чорновол заявила, що в її оселі представники ДБР проводять обшук.

Також Чорновол оприлюднила скан-копію постанови Печерського райсуду столиці від 6 квітня, в якій зазначено, що її разом з іншими особами підозрюють у причетності до вбивства громадянина Володимира Захарова.

Згідно з документом, у ході досудового розслідування встановлено, що Чорновол «спільно з невстановленими слідством особами 18 лютого 2014 року о 12.00, перебуваючи біля будинку №10 по вулиці Липській у Києві, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, яких хоча не бажала, але свідомо допускала їх настання, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, за попередньою змовою з групою осіб, заподіяла смерть Захарову Володимиру Костянтиновичу».

За даними слідства, Чорновол "з метою насильницького проникнення в будівлю" запропонувала невстановленим поки що особам, які перебували з нею, підпалити приміщення на Липській, 10, в якому перебували люди. Вона нібито разом з іншими особами кинула у вікна будівлі пляшки із запалювальною сумішшю. В результаті в приміщенні виникли численні осередки пожеж.

Захаров загинув внаслідок оксидної дії вуглецю, його тіло знайшли на першому поверсі будівлі.

Кримінальне провадження було відкрито 25 березня 2020 року.

Пізніше в ДБР повідомили, що слідчі повідомили Чорновол про підозру в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков керує слідством у справах проти екс-президента Віктора Януковича, в яких раніше захищав його як адвокат.