26 ноября, студенты на Майдане / Фото УНИАН

Про це повідомив начальник Управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк.

Читайте такожУ Вищій раді юстиції намагаються покрити суддів, які спровокували жертви на Майдані – Купрій

"Ще з квітня 2014 року до слідчих Генеральної прокуратури надійшла інформація про те, що в період Майдану до України неодноразово приїжджали представники ФСБ. Це було в середині грудня (2013 року) - приїхали 27 осіб. У 20-х числах січня приїжджали 7 осіб, і 20 лютого приїхали 7 осіб, у тому числі представник адміністрації російського президента Сурков Владислав", - сказав Сергій Горбатюк.

За його словами, "ці обставини були ретельно досліджені слідчими, і за результатами розслідування встановлено, що ці делегації (і перша, і друга) приїжджали з ознайомлювальною метою: як проходить акція, як організовуються, хто фінансує. Саме ці питання їх цікавили. Інших даних, що ці особи якимось чином чинили злочини на Майдані, отримано не було", - заявив Сергій Горбатюк.

На запитання, чи мають право і нестимуть якусь відповідальність працівники спецслужби іноземної держави, якщо вони приїжджали в Україну, Горбатюк відповів: "Перебування на території України не складає складу злочину, тому що вони за офіційними документами прибули і за офіційними документами вибули. Проте, щодо передачі їм інформації працівниками СБУ відкрито кримінальне провадження, і воно розслідується Головною військовою прокуратурою".

Разом з тим, Сергій Горбатюк зауважив, що зараз немає інформації про можливий приїзд в Україну в період Революції гідності представників будь-яких інших спецслужб.