Франчук похвалилася Кофі Аннану новим апаратом для хворих на СНІД
Франчук похвалилася Кофі Аннану новим апаратом для хворих на СНІД

Франчук похвалилася Кофі Аннану новим апаратом для хворих на СНІД

14:10, 17.05.2008
7 хв.

“Щоб дізнатися результати аналізу, мені потрібно було піднятися на 4-ий поверх.. І за ці чотири поверхи я вирішив: якщо в мене ВІЛ, я кожен день свого життя житиму щасливою людиною”...

– Я надзвичайно рада, що відкрити лікарню приїхав сьомий генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Коли я тільки починала свою діяльність – боротьбу зі СНІДом – я отримала підтримку від Кофі Аннана. На той момент це було дуже значимо й важливо. Це людина, яка протягом десяти років прикладала величезних зусиль, аби змінити в світі ситуацію з ВІЛ/СНІДом…

Так учора засновниця Фонду АнтиСНІД Олена Франчук з Кофі Аннаном відкрили відділення інтенсивної терапії для хворих на ВІЛ/СНІД в клініці Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.У.Громашевського. Відділення обладнано за кошти, зібрані на доброчинному аукціоні Love Fashion AID, організованому знову ж таки пані Франчук.

Відео дня

Найактивніша борчиня зі СНІДом в Україні подякувала сердечно панам Ананам (Кофі приїхав зі своєю дружиною), а також низько вклонилася учасникам аукціону, за гроші яких змогла закінчити ремонт лікарні та закупити медичне обладнання.

Лікарня функціонує вже 20 років. Це перша установа в Україні, яка була відкрита для надання першої медичної допомоги, хворим на ВІЛ/СНІД. Проте досі клініка, поки над нею не взяла опіку Франчук, перебувала в жалюгідному стані.

Пані АнтиСНІД вважає своїм неабияким досягненням відкриття відділення інтенсивної терапії, бо тепер важкохворі на СНІД зможуть отримувати допомогу. Їм більше не доведеться помирати в загальних палатах у присутності інших.

У лікарню приїжджають люди з усіх регіонів України. Щороку сюди звертається понад 4 тисячі пацієнтів, 610 чоловік отримують активну антивірусну терапію. Усі, хто у важкому стані, мають можливість лікуватися в стаціонарі. На рік госпіталізують близько семисот хворих, ще і тисяча лікуються амбулаторно.

– І це не дивно, – каже заввідділення хворих на ВІЛ/СНІД Світлана Антоняк, – бо темпи ВІЛ-інфекції дуже високі, щомісяця реєструється близько 1000 нових ВІЛ-інфікованих.

Для клініки Фонд “АнтиСНІД” придбав також надсучасний апарат для визначання стану імунітету ВІЛ-інфікованих.

– Без визначення стану імунітету не можна розпочати лікування, – ділиться медичними знаннями благодійниця Франчук, – а цей апарат допомагає визначити той стан імунітету, при якому необхідно розпочати лікування.

– Де придбали апарат?

– Де, не знаю, але знаю, що фірма-виробник знизила його вартість для нас удвічі – врахувала, що він буде перший в Україні.

Кофі Аннан з дружиною оглядають клініку…

– Скільки потрібно чекати результату? – поцікавився гість, оглядаючи надсучасний апарат з визначення імунітету.

– У той самий день.

Той схвально киває головою.

– Чи є труднощі з тим, щоб люди пройшли аналіз на наявність ВІЛ-інфекції? І чи є тенденція добровільного тестування? – запитала пані Аннан.

– В Україні все тестування добровільне. Обов’язково тестується тільки донорська кров. Але ми не займаємося тестуванням, ми займаємося людьми, які вже інфіковані. На жаль, зазвичай проходять тестування люди уже з показниками інфекції або вагітні жінки. П’ять регіонів України наближаються до межі, де показник ВІЛ-інфікованих вагітних жінок – 1 відсоток!

– Чи можна якось переконати вагітну жінку, аби вона вживала профілактичні заходи для захисту дитини? – запитує екс-генсек.

– Можна. Більшість жінок отримують доступ до профілактичної антивірусної терапії. Проте, незважаючи на те, що ще торік прийняли протокол високоактивної терапії для профілактики ВІЛ-інфекції, яка загрожує передатися від матері до дитини, ці препарати ще досі недоступні. Тобто цього року категорія вагітних жінок з ВІЛ-інфекцією випала з фінансування нашої держави.

На відкриття відділення пані Олена, крім екс-генсека з дружиною, запросила ще й світський бомонд (співачку Таїсію Повалій з Ігорем Ліхутою, співака Віталика Козловського, художника Олега Пінчука, спортсменку Лілію Підкопаєву, дизайнера Сергія Єрмакова та інших) і майже усіх бізнесменів, які брали участь у згадуваному осінньому аукціоні.

Хоча Франчук багато всього придбала до лікарні, проте ще не всі витратила кошти, виручені на аукціоні.

– У нас ще частина грошей залишилася. Ми робитимемо ремонт у четвертому міському пологовому будинку. Бо чимало матерів відмовляються від ВІЛ-інфікованих дітей. А лікарі кажуть, що якщо матері з дітьми після пологів зможуть бути разом, в одній палаті, то кількість відмов скоротиться.

Пані Олена угледіла бізнесмена Гаріка Корогодського, який на аукціоні придбав найдорожчий лот – за 40,5 тис. євро.

– Бачите, Гаріку, вартість однієї сукні прирівнюється до вартості однієї палати, – сказала Олена. Той глибокодумно похитав головою...

Пара Аннанів не тільки оцінила стан клініки, а й поспілкувалася з пацієнтами…

Я теж поспілкувалася з одним ВІЛ-інфікованим. Він розповів про свої відчуття, коли довідався, що хворий:

– Це була весна. Щоб дізнатися про результати аналізу, мені було потрібно було піднятися на четвертий поверх, ліфт не працював. Я йшов по сходах і думав: я піднімаюся людиною, у якої ще дуже багато часу в житті, а спуститися можу зовсім іншою людиною. І за ці чотири поверхи я для себе вирішив – якщо я дізнаюся, що в мене ВІЛ, то я кожен день свого життя житиму щасливою людиною. Ви знаєте, пройшло 12 років з того моменту, і я жодного разу не пожалів, що мені поставили такий діагноз, бо цілком змінив своє ставлення до життя. Я зрозумів, що не тривалість життя визначає щастя, а його глибина.

Після оглядин лікарні усіх запросили в ресторан. Шановний гість поділився своїми враженнями.

– Я щасливий, що можу перебувати сьогодні серед вас і бачити те, що я побачив. Ще кілька років тому, я не міг уявити, що зможу в Україні таке побачити. Я багато подорожую по світу і, на жаль, бачу, що людей хворих на ВІЛ/СНІД зазвичай чекає відторгнення, їх ніхто не хоче лікувати. Потрібен час, аби позбутися дискримінації цих людей, тавра, стереотипів. Ми мусимо простягнути руку цим людям, дати зрозуміти, що ми разом з ними. Для того, аби їх підтримати, потрібна системна праця, і тому хочу подякувати команді, яка пліч-о-пліч працює з Оленою. Олено, я знаю, що ви вкладаєте в це свій талант, свою енергію, свою творчість. Ми з дружиною поговорили з кількома пацієнтами, що перебувають у лікарні. Особливо мені запам’яталися слова одного з них: «Ці люди врятували моє старе життя й подарували нове». Ще один пацієнт розповів, що уже не міг їсти, його внутрішні органи були в страшному стані, але зараз, завдяки лікуванню, він може жити повноцінним життям. Знаю, що попереду у вас ще багато праці, бо, як відомо, в Україні з величезними темпами поширюється ця недуга. Закликаю всіх перевірятися на ВІЛ, особливо вагітних, тому що є можливість уникнути передачі інфекції дитині. Працюймо разом, працюймо гуртом, і нехай все справдиться.

Ксеня Лесів

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся