REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, документ підписали сьогодні у Варшаві в ході саміту НАТО генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, президенти Європейської Ради Дональд Туск та Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

"Сьогодні ЄС і НАТО мають спільні загрози, чи то зі Сходу чи з Півдня, або навіть зсередини. В цих нових реаліях наші громадяни потребують посилення безпеки, незалежно від того, живуть вони в країнах, які входять до ЄС, НАТО або до ЄС та НАТО", - заявив Туск після церемонії підписання декларації.

Разом з тим він зауважив, що європейські ініціативи не повинні бути альтернативою співпраці з НАТО.

Відео дня

Читайте такожПорошенко: Лише Україна може поділитися з НАТО досвідом протистояння Росії

"Замість того, щоб підтримувати ілюзію продовжувати це наодинці, ми повинні збільшити нашу цінність як друга НАТО. Ось чому ми закликаємо сьогодні до зміцнення стратегічного партнерства між ЄС та НАТО", - наголосив президент Європейської Ради.

"Ми повинні бути готові реагувати та координувати наші дії, якщо один з наших членів чи одна з інституцій опиняться під гібридною загрозою. Також ми хочем запобігти атакам. Тому ми маємо намір покращити нашу взаємосумісність, інтенсифікувати обмін даними та проводити навчання", - додав Туск.

Як заявив Юнкер, підписана декларація "надсилає чіткий месидж: сильний ЄС означає сильне НАТО, і сильне НАТО означає сильний ЄС".

"Наші дії та наші ресурси доповнюють один одного. Але сьогодні ми вирішили робити більше. Ми повинні використати всі інструменти, які маємо у своєму розпорядженні", - наголосив він.