Ілюстрація / REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідне питання стоїть у порядку денному засідання Комітету, що відбудеться сьогодні.

Згідно з документом, доповідач Марія Габріель зробить презентацію щодо "стану тріалогу" (переговори між Європарламентом, Радою ЄС та ЄК щодо надання Україні безвізового режиму), після чого заплановане електронне голосування (у порядку денному воно записано як "можливе").

Читайте такожПорошенко та Штайнмаєр сподіваються, що рішення про "безвіз" для України формалізують найближчим часом

Відео дня

Текст законодавчого акту, який був погоджений за результатами тріалогу, прописаний у листі генерального секретаріату Ради ЄС від 3 березня, який називається "Пропозиції для нормативного акту Європейського парламенту та поправки до акту Ради N539/2001 зі списком третіх країн, громадяни яких повинні мати візу для перетину зовнішніх кордонів, та тих, громадяни яких від цієї вимоги звільнені (Україна)".

Лист надісланий на ім'я президента Комітету Клода Моралеса від головуючої в Комітеті постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) Марлен Боннічі (посол головуючої в ЄС Мальти), в якому вона пише, що після неформальної зустрічі представників трьох інституцій COREPER погодив проект компромісного тексту. Саме тому посол підтверджує, що в разі, якщо парламент ухвалить цю позицію у першому читанні, Рада таку позицію підтвердить, і буде ухвалений акт відповідно до позиції ЄП.

Тому пропонується ухвалити наступне рішення: "У додатку I (список країн, на які розповсюджується візовий режим) посилання на Україну видалити, у додатку II (список країн з безвізовим режимом) посилання на Україну вставити. Акт набуде чинності на двадцятий день після публікації в офіційному журналі".

Раніше в коментарі УНІАН Габріель висловила переконання, що голосування як в рамках Комітету, так і під час пленарного засідання буде позитивним, адже для цього є необхідна більшість голосів. Як відомо, посли ЄС затвердили угоду щодо надання "безвізу" для України.