Україна закликала РБ ООН провести дослідження щодо іноземної допомоги КНДР / фото twitter.com/willripleyCNN

Міністерство закордонних справ наголошує, що Україна готова приєднатися до більш рішучих дій міжнародної спільноти через ядерні випробування Корейської Народно-Демократичної Республіки.

Про це йдеться у заяві прес-служби МЗС України.

«Україна якнайсуворіше засуджує ядерне випробування, проведене 3 вересня в КНДР, яке в поєднанні з агресивною програмою створення балістичних ракет становить реальну загрозу безпеці вже не лише сусіднім країнам, а й світовій спільноті», - заявили українські дипломати.

Відео дня

Також у заяві сказано, що Україна, яка добровільно відмовилася від свого третього за величиною ядерного запасу та стратегічних засобів доставки, розцінює останні дії Пхеньяну як свідомий, авантюрний і провокативний крок. У зв'язку з цим українські дипломати вчергове із жалем констатують, що дії керівництва Північної Кореї прямо і цинічно суперечать численним резолюціям Ради Безпеки ООН.

Читайте також"Велика сімка" вимагає жорстких заходів для стримання КНДР

«Україна закликає Пхеньян відмовитися від будь-яких демонстрацій сили та негайно припинити, відповідно до міжнародного права, всі випробування ядерної зброї, а також без передумов відновити конструктивний міжнародний діалог з метою повної, незворотньої та контрольованої відмови від програм ядерної і ракетної зброї. Україна готова приєднатися до більш рішучих дій міжнародної спільноти, зокрема, з використанням важелів у Ради Безпеки ООН, для протидії подальшим ядерним і ракетним загрозам», - наголосили в МЗС.

«З метою зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної зброї закликаємо РБ ООН провести детальне експертне дослідження розвитку північнокорейської ядерної та ракетної програм у контексті виявлення можливої іноземної допомоги Пхеньяну в цій сфері», - додали у відомстві.