Прикордонники пропали 3 жовтня / фото УНІАН

Росія відмовляється повертати викрадених 3 жовтня на кордоні двох офіцерів української Держприкордонслужби.

Як повідомляють джерела "Цензор.НЕТ", Росія поки відмовляється вести переговори про їхнє повернення, називаючи офіцерів "порушниками кордону", пише на своїй сторінці у Facebook головний редактор видання, журналіст Юрій Бутусов.

Читайте такожВ Росії підтвердили затримання двох українських прикордонників

Відео дня

"Очевидно, на викрадених чиниться потужний психологічний тиск. Але досі до них не допустили українських представників, нічого не відомо про їхній стан", - йдеться у його повідомленні.

Бутусов припустив, що це, очевидно, відповідь російських спецслужб на затримання в Херсонській області двох співробітників ФСБ, які вночі 30 червня проникли в Україну й були затримані бійцями 56-ї мотопіхотної бригади.

"Спецслужби РФ, очевидно, будуть шантажувати Україну, щоб домогтися видачі ФСБшників. Захоплення українських офіцерів - це тероризм, на який має відповісти держава. Жодних компромісів тут бути не може", - заявив журналіст.

За його словами, Росія розширює масштаби провокацій. Очевидно, можуть бути здійснені й нові спроби захоплення українських військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, додав Бутусов.

Як повідомляв УНІАН, Держприкордонслужба України заявила про зникнення 3 жовтня двох військовослужбовців під час моніторингу державного кордону в Сумській області. Водночас у російських ЗМІ оприлюднили інформацію про нібито затримання представниками прикордонного управління ФСБ РФ двох порушників, які назвалися прикордонниками Сумського загону.

У свою чергу, прокуратура Сумщини 4 жовтня розпочала кримінальне провадження за фактом зникнення двох співробітників ДПСУ за п.1 ч.2 ст.115 КК України з попередньою кваліфікацією – безвісне зникнення. 4 жовтня російська сторона підтвердила, що ними затримано двох громадян України, які заявили, що вони є військовослужбовцями Державної прикордонної служби України.

Але до двох українських прикордонників, яких затримала російська ФСБ, не пускають дипломатів. Українська сторона вже звернулася за допомогою до ОБСЄ та уповноваженого з прав людини.