Новий кодекс передбачає проведення виборів за пропорційною системою з відкритими списками / фото УНІАН

На сесії Львівської міської ради депутати одноголосно підтримали звернення голови фракції УКРОП Ігоря Телішевського до президента та голови Верховної Ради з приводу ухвалення нового Виборчого кодексу.

«Головна новація документа – регіональні відкриті виборчі списки – відповідає вимогам виборців та демократичним міжнародним практикам. Така система дасть людям змогу самостійно визначати, хто представлятиме їхні інтереси у законодавчому органі, та підвищить відповідальність депутатів перед виборцями», – зауважив укропівець.

Читайте такожУКРОП підтримує зміни до виборчого законодавства

Відео дня

За його словами, документ також передбачає, що висувати кандидатів на загальнонаціональних виборах можуть лише політичні сили, які мають регіональні організації не менш ніж у 14 адміністративно-територіальних одиницях. Разом із 4-відсотковим прохідним бар’єром ця норма допоможе очистити політичне поле України від партій-одноденок та піар-проектів.

«УКРОП упевнений, що такий крок сприятиме розбудові справжніх потужних політсил і відкриє шлях до зміни всієї корупційної системи в Україні, яку до кінця не зміг зламати жоден Майдан», – підкреслив Ігор Телішевський.

Як відомо, новий кодекс передбачає проведення виборів за пропорційною системою з відкритими списками. Дотепер до Верховної Ради обирали конкретні політичні партії, їхній керівник вирішував, хто з кандидатів увійде до складу парламенту від певної політсили. За новим кодексом виборці голосуватимуть не тільки за партію, а й за конкретних кандидатів зі списку.