Віхи тижня. Опозиція вперлася, Литвин втомився, Європарламент продовжує виховувати Україну
Віхи тижня. Опозиція вперлася, Литвин втомився, Європарламент продовжує виховувати Україну

Віхи тижня. Опозиція вперлася, Литвин втомився, Європарламент продовжує виховувати Україну

11:31, 28.05.2012
4 хв.

Мовне питання паралізувало роботу ВР і спровокувало розпачливий заклик Литвина до дострокового розпуску законодавців... Кличко і Попов, кожен по-своєму, потішили опонентів...

Литвин на межі нервового зриву

Вадим Колесніченко

Можливо, Вадиму Колесніченку колись поставлять пам'ятник за участь у становленні національної самосвідомості українців. Цей «осколок русского мира» з депутатським мандатом Верховної Ради в кишені своїми діями змусив багатьох українців замислитися про роль і місце рідної мови та культури в сучасному світі.

Колесніченко став «героєм» минулого тижня, адже ініційований ним законопроект «Про засади державної мовної політики» спровокував чергове протистояння у Верховній Раді. У ході короткочасної, але запеклої рукопашки ратая за «великий і могутній» нагородили стусанами відразу кілька ідеологічних опонентів. Але головне не в цьому локальному торжестві справедливості: судячи з того завзяття, з яким партія влади вкидає «мовний» закон в інформаційний простір, чергове «покращення» в економіці відкладається на невизначений термін. Віктор Янукович, який влаштував показову прочуханку міністрам у ході засідання Ради регіонів, визнав гальмування економічного зростання, але так і не зважився підписати скілька кадрових указів в єльцинській манері «рокіровочок». Мабуть, лава запасних влади за 5 місяців до парламентських виборів зменшилася до розмірів табуретки.

Відео дня

Натомість прорізався голос у Володимира Литвина, якого те, що відбувається у Верховній Раді, змушує страждати і мучитися, судячи із закликів, з якими спікер вийшов 25 травня до журналістів. Володимир Михайлович закликав колег-законодавців саморозпуститися, щоб піти на вибори на 2 місяці раніше запланованого терміну. Литвину, який давно готує свій округ, легко закликати до самопожертви, тоді як ні у владі, ні в опозиції ясності зі списками кандидатур і стратегією кампанії (не рахуючи мовного питання) немає. Тому противники Януковича, як і вимагають закони жанру, спікерський крик душі підтримали, а представники Партії регіонів закликали почати зі складання повноважень голови Верховної Ради.

Язик до Києва не довів

Олександр Попов

За мовними пристрастями, у яких, якщо вірити головному парламентському «регіоналу» Олександру Єфремову, цілком можливе продовження, парламент так і не зміг призначити дату обрання столичного мера. Повноваження Леоніда Черновецького закінчуються через тиждень, і столиця ризикує залишитися без голови на невизначений термін. Голова КМДА Олександр Попов стверджує, що йому ніколи думати про вибори. Справді, після проведення Дня Києва з мінімальним використанням недоробленого Андріївського узвозу Олександру Павловичу краще з півроку про виборчу кампанію не думати. Його головний конкурент Віталій Кличко, судячи з усього, про вибори думати не наважується: побоюється, що задумається - і київські вибори сумістять у часі з парламентськими, що важко назвати подарунком для лідера «УДАРу». Його 2-годинний виступ в ефірі одного з центральних телеканалів більше нагадував подарунок опонентам: початкуючий політик радий би був закінчити словесний поєдинок з журналістами достроково, але регламент програми цього не дозволив.

Європарламент поставив Україні на вид

Юлія Тимошенко

Після дебатів з використанням плакату «Свободу Юлії Тимошенко», розгорнутого представниками Європейської народної партії, Європейський парламент прийняв резолюцію щодо України. Судячи з її тексту, заступитися за керівництво нашої країни в Страсбурзі було просто нікому. Офіційний Київ закликали вирішити до парламентських виборів питання з політичними в'язнями, відзначивши, що голосування на виборах до Верховної Ради стане ключовим для подальшого вибудовування відносин між нашою країною і ЄС. Щось підказує, що у майбутніх виборів дуже маленькі шанси бути визнаними Європою демократичними, але надія вмирає останньою.

Євген Магда

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся