Микола Томенко

Заступник голови Верховної Ради VI скликання Микола Томенко виключає можливість створення у парламенті широкої коаліції в ситуації відхилення кандидатури Миколи Азарова на посаду прем'єр-міністра.

Як повідомили УНІАН у прес-службі М.Томенка, таку думку він висловив в ефірі телеканалу ТВі.

"Ситуація, коли кандидатура Януковича - Микола Азаров - не набере необхідної кількості голосів на посаду прем’єр-міністра, цілком можлива, адже подібна ситуація вже була в історії української політики", - сказав М.Томенко.

Відео дня

Він нагадав, що свого часу Президент Леонід Кучма, відбувши до Індії, запропонував кандидатуру Валерія Пустовойтенка, яка не набрала відповідної кількості голосів. Після цього виникла своєрідна "широка коаліція" і Віктор Ющенко став головою уряду.

"Проте повторення подібної ситуації в принципі неможливе, оскільки сьогодні "Батьківщина", Партія регіонів, "Свобода" та, значною мірою, "УДАР" не мають жодних підстав для широкої коаліції. Особливо враховуючи абсолютно різні розуміння пріоритетів розвитку країни і те, що лідери опозиції - Юлія Тимошенко і Юрій Луценко - перебувають у політичному ув’язненні", - переконаний М.Томенко.

Водночас, на його думку, деякі політологи, які одночасно є лідерами партії "Єдиний центр", та інші експерти, наближені до Петра Порошенка, готують суспільство до такого варіанту, стверджуючи про готовність політикуму до "широкої коаліції". "Можна спрогнозувати, що і в парламенті, і в уряді можуть з’явитися представники Порошенка, Балоги чи Королевської. Саме це і буде позиціоновано як своєрідна широка коаліція", - припустив він.

"Але цілком зрозуміло, що в цьому випадку мова йде про так звану "квазі широку коаліцію", бо в цьому об’єднанні не будуть представлені ті політичні сили, за які проголосували більше половини українців – "Батьківщина", "УДАР" чи "Свобода", - зазначив М.Томенко.

Як повідомляв УНІАН, 9 грудня Президент Віктор Янукович перед відльотом до Індії вніс на розгляд Верховної Ради кандидатуру М.Азарова на посаду прем'єр-міністра.