пояснив позицію облраду / Фото : Іvano-frankivsk.klichko.org/

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова Івано-франківської обласної ради Василь Скрипничук.

За його словами він виконав протокольне доручення сесії облради і направив Уряду пропозиції депутатів до Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки «Олеська» між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» та товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська».

«Зараз ми чекаємо реакції Кабміну, - зауважив голова облради. – Якщо відреагують на наші пропозиції і запити будуть задоволені, тоді облрада зможе повернутися до розгляду цього питання». Він також висловив надію, що українська влада прислухається до Прикарпаття.

Відео дня

Скрипничук вважає, що депутати не погодили Угоду, оскільки у них були «екологічні, економічні і правові перестороги».

На тему: Івано-Франківська облрада так і не схвалила видобуток сланцевого газу

На його думку «підхід облради правильний і виважений». «Моя особиста думка, що цей газ все таки буде видобуватися. Рішення про це рано чи пізно буде прийнято», - сказав Скрипничук.

Він також повідомив, що усі зміни в Угоді будуть розглянуті в усіх постійних профільних комісіях обласної ради, які дадуть свої рекомендації сесії.

Водночас він зауважив, що «якщо будуть прийняті зміни до законодавства, то тоді погодять Угоду без Івано-Франківської обласної ради» і Прикарпаття «нічого не отримає від видобутку сланцевого газу».

Як зазначив УНІАН депутат Івано-франківськоі обласної ради, співдоповідач з питання розгляду угоди щодо сланцевого газу 20 серпня - Юрій Романюк, "проект Угоди "Про розподіл продукції" містить в собі, на момент розгляду та ухвалення, цілу низку грубих нехтувань та протиріч фундаментальним вимогам Конституції України, Земельному кодексу, Водному кодексу, Закону України “Про надра”".

У листі надісланому агентству він повідомляє, що мотивувальна частина відмови облради від погодження запропонованого урядом України тексту проекту Угоди, містить 19 зауважень.

Зокрема, в документі вказується, що відсутня обов’язкова Державна екологічна експертиза Угоди.

За інформацією депутата, однією з причин відхилення Угоди також було те, що договірна площа в межах області становить 6324 км кв., або 45,49% загальної площі області. "Всі надра (окрім різних видів вугілля — згідно розділу 18.1.(M)), від нульового рівня “0” до -10 000 м, в глибину, переходять у повне розпорядження Інвестора на всі(!!!) копалини, на понад 50 років, з правом подальшої пролонгації Угоди на додатковий термін", - зазначається в документі. "Деякі райони підпадають під “Договірну ділянку” на: 100, 90, 80% від своєї площі. На даній території жоден інший СПД - НЕ зможе безперешкодно, без санкції Інвестора та його погодження видобувати і розробляти всі інші корисні копалини області, що входять в сферу інтересів Інвестора: шутр, гравій, пісок, глину, крейду, вапно, інше... і найголовніше — ВОДУ", - підкреслюється в в мотивувальній частині відмови облради.

Романюк також зазначає, що "Угода взагалі НЕ передбачає жодного реального (окрім символічного, “на власний розсуд Інвестора” в межах від 500 тис. доларів на рік до 1,0 млн. доларів на рік, на все “Олеське” родовище — 2 області) фінансового, ресурсного, соціального компенсатора територіальним громадам області, від реалізації даного проекту. Угода не містить та не передбачає жодних преференцій в отриманні областю жодних вуглеводнів, фінансової компенсації або забезпечення власних потреб області в дешевих енергоносіях-вуглеводнів". Водночас, за його інформацією "інвестор вилучає і використовує, продає на власний розсуд третім особам (в Угоді не існує заборони) всі супутні корисні копалини, які на його погляд, йому потрібні: шутр, гравій, пісок, глину, інше, і воду... на всі 50 років".

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2012 року Україна оголосила конкурси на укладення угод про розподіл продукції щодо Юзівської (Донецька і Харківська області) і Олеської (Львівська область) площ із запасами сланцевого газу.

У травні 2012 року переможцями конкурсу з укладення угоди про розподіл продукції на видобуток газу на Олеській і Юзівській площах стали компанії Сhevron і Shell.

Прогнозні ресурси на Олеській площі, яка знаходиться на території Львівської та Івано-Франківської областей, становлять 3 трильйони кубічних метрів газу. На етапі геологічного вивчення планується залучити 1,3 мільярда гривень інвестицій і 25 млрд гривень - на етапі промислової розробки.

Кабінет міністрів України вирішив передати проект угод про розподіл продукції (УРП) щодо Олеської площі для узгодження до Львівської та Івано-Франківської облрад.

20 серпня Івано-Франківська обласна рада не змогла прийняти рішення про погодження проекту з геологічного вивчення, пілотної та промислової розробки сланцевого газу на території області. Проект рішення облради підтримали лише 40 із 114 депутатів облради.

Депутати протокольно доручили голові облради звернутися до уряду з пропозицією внести зміни до Угоди, запропоновані депутатами й обласною робочою групою і тоді знову повернутися до цього питання.