Половина українців готові протестувати / Фото: gorod.dp.ua

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень “Соціс” та Соціологічною групою “Рейтинг”, які були представлені сьогодні на прес-конференції.

У свою чергу 28,5% українців готові терпіти матеріальні й інші труднощі заради збереження порядку в країні. Ще 21,8% не визначились зі своєю відповіддю на це питання.

На думку більшості опитаних, громадянська активність населення (Майдан) може вплинути на ситуацію, що склалася зараз в країні. При цьому 41,3% вважають, що значною мірою може вплинути і 29,8% - не значною мірою. Водночас майже кожен п'ятий опитаний (18%) вважає, що громадянська активність населення зовсім не вплине на ситуацію в державі. Ще 11% не визначилися з даного питання.

Відео дня

Крім того, 42% опитаних позитивно ставляться до того, що в Києві та в багатьох містах України після непідписання Угоди про асоціацію з ЄС люди вийшли на вулиці та організували мітинги. 35,6% опитаних мають негативне ставлення до цього, 15,4% - нейтральне, ще 7% - не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

44,7% опитаних негативно ставляться до того, що в ході цих протестів блокуються адміністративні споруди. Позитивно ставляться 24,9% опитаних, нейтрально 15,4%, ще 11,8% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

Разом з тим переважна більшість опитаних (73,6%) негативно ставляться до розгону мітингу в Києві спецпідрозділом “Беркут” в ніч на 30 листопада. Позитивно ставляться до цього лише 9% опитаних, нейтрально - 11,2%, ще 6,2% - не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

Крім того, у заходах на підтримку діючої влади на момент проведення опитування брали участь 0,5%, ще 3,5% були готові взяти в них участь. Також 12% опитаних зазначили, що підтримують мітинги на підтримку влади, але не готові брати в них участь. Натомість 75,8% опитаних не підтримують такі заходи, ще 8,1% - не визначились із відповіддю.

З іншого боку в заходах, які спрямовані проти чинної влади, на момент проведення опитування брали участь 5,7% опитаних. Ще 17,5% були готові взяти участь у таких мітингах та демонстраціях. Кожен п'ятий опитаний (21,6%) підтримує такі мітинги, але не готовий брати в них участь.

Разом з тим майже половина опитаних (47,6%) не підтримують ці заходи. Ще 7,7% не визначились зі своєю відповіддю.

Дослідження проводилось з 7 по 17 грудня цього року. Всього опитано 3200 респондентів, статистична похибка вибірки не більше 1,8%.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, яке проводилось у березні 2013 році, на вулиці з протестом були готові вийти 49% українців