Джемилев ответил на реабилитацию Путиным татар

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що указ президента Росії про реабілітацію кримських татар та інших раніше депортованих з Криму народів - це політичний крок для зміцнення російської політики на півострові.

Про це він заявив Крым.Реалии.

Читайте такожСепаратисти напали на Меджліс через прапор України, до жінок застосували силу

Відео дня

«В реабілітації з боку Росії ми якось і не потребуємо. Росія сама повинна реабілітуватися перед нами за вчинений злочин у 1944 році», - заявив Джемілєв.

Він також вважає, що прийняття даного указу є запізнілим.

«Чому вони вирішили цей указ видавати після окупації нашої території - цікаве питання для нас. Звичайно, Росія повинна брати участь у рішенні соціальних проблем, які у нас є, але це потрібно робити в рамках угод між нашими країнами... Росія повинна була відразу після проголошення Російської Федерації в 1991 році заявити про те, що депортація була злочином, взяти на себе зобов'язання щодо повернення та облаштування кримських татар на своїй землі», - вважає лідер кримських татар.

На його думку, раніше «російська пропаганда постійно зі злістю говорила, що Україна стимулює повернення кримських татар, щоб тим самим порушити демографічну ситуацію в збиток росіянам».

Читайте такожДжемілєва і Чубарова не пустили до Криму і відібрали документи - ЗМІ

«Зараз раптом такий реверанс», - зазначив Джемілєв.

21 квітня президент Росії Володимир Путін повідомив, що підписав указ про реабілітацію кримськотатарського та інших народів Криму, які постраждали від репресій в сталінські роки.