Луганск, Болотов / REUTERS

Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури,органи прокуратури з урахуванням подій, які відбуваються на території Луганської області зібрали достатньо доказів, які дозволили кваліфікувати діяльність так званого «губернатора» Луганської області Валерія Болотова як створення терористичної організації.

Читайте також"Луганська Народна Республіка" просить ООН визнати її незалежність

В рамках цього кримінального провадження об’єднано та розслідуються наступні епізоди.

Відео дня

Зокрема, як зазначається в повідомленні, стосовно громадянина С.Количева, який в період березня-квітня цього року, за завданням іноземної розвідки, міг організувати участь мешканців Луганська у протестних заходах з подальшим захопленням приміщення УСБУ, а також незаконне переміщення з Росії через державний кордон України озброєних осіб для проведення масових заворушень (ч.1 ст.111 КК України – «державна зрада»). Наразі йому повідомлено про підозру, судом обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Також, це факт утворення в Луганській області злочинної групи для проведення диверсій (вибухів з використанням саморобних вибухових речовин), спрямованих на масове знищення людей з метою ослаблення держави та дестабілізації суспільно-політичної ситуації під час проведення виборів Президента України (ч.1 ст.14 – «готування до злочину», ст.113 – «диверсія», ч.1 ст.111, ч.1 ст.14, ч.2 ст.258 – «теракт», ч.1 ст.258-3 – «створення терористичної організації», ч.2 ст.258-5 – «фінансування тероризму» Кримінального кодексу України). У цьому провадженні шести особам повідомлено про підозру, щодо п’яти - надано дозвіл на їх затримання та доставку до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді арешту.

Досліджується також факт незаконного призначення Ю.Івакіна міністром внутрішніх справ так званої «Луганської народної республіки» (ч.1 ст.258-3 Кримінального кодексу України).

Вищевказане кримінальне провадження за фактом створення терористичної організації розслідується Головним слідчим управлінням Служби безпеки України, а процесуальне керівництво здійснюється Генеральною прокуратурою України, зазначено в повідомленні.